Nakon izbora u Francuskoj

Macron: Ponosam sam što ću nastaviti služiti francuskom narodu; Le Pen: Ne napuštam politiku

Front25.04.22, 07:57h

Macron: Ponosam sam što ću nastaviti služiti francuskom narodu; Le Pen: Ne napuštam politiku
Macron se sinoć obratio građanima ispred Eiffelovog tornja u Parizu u svom pobjedničkom govoru

 

 

 

U Francuskoj se održao drugi krug napetih predsjedničkih izbora između Marine Le Pen i Emmanuela Macrona,  a Macron je ponovno izabran za francuskog predsjednika.

 

Prvi veliki izazov predsjednika Francuske bit će osigurati većinu na parlamentarnim izborima koji se održavaju u junu ove godine, koja će biti neophodna ako želi implementirati planirane programe. 

 

Macron se sinoć obratio građanima ispred Eiffelovog tornja u Parizu u svom pobjedničkom govoru. 

 

- Hvala vam! Nakon pet godina u kojima su se izmjenjivala sretna i teška vremena, također i u kojima je došlo do teške krize, na današnji dan većina vas je izabrala vjerovati mi i dati mi u ruke novi mandat da predsjedam našom republikom idućih pet godina - rekao je na početku obraćanja Macron.

 

Dodao je da nije više kandidat samo jednog tabora, "nego sam predsjednik svih".

 

- Znam da su mnogi Francuzi glasali za mene kako bi blokirali krajnju desnicu. Želim im zahvaliti i reći da me njihov glas obavezuje. Znam što vam dugujem. Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija. Radiću za pravednije društvo i jednakost između muškaraca i žena. Moramo pokazati poštovanje jer je naša zemlja toliko podijeljena... niko neće ostati po strani - rekao je u obraćanju okupljenim građanima u Parizu. 

 

O glasačima koji nisu glasali za njega, već protiv krajnje desnice rekao je da ima obavezu u godinama koje dolaze.

 

Predsjednik također kaže da "u ovoj novoj eri neće nastaviti metode iz proteklih pet godina".

 

- Rat u Ukrajini pokazuje da živimo kroz tragična vremena i to znači da Francuska mora izgraditi svoje snage - podvukao je Macron.

 

Svoj govor završio je riječima da je ponosan što će nastaviti služiti francuskom narodu.

 

Nakon njegovog govora uslijedilo je izvođenje Marseljeze, francuske državne himne.

 

Marine le Pen: Ne napuštam politiku, ostajem da se borim za Francusku

 


Marine Le Pen obratila se građanima desetak minuta nakon što su objavljene projekcije rezultata izbora u Francuskoj prema kojima je Macron osvojio 58 posto glasova, a Le Pen 42, prenosi France 24.

 

U Francuskoj se te projekcije smatraju vrlo pouzdanim, te je Macron već proglašen probjednikom.

 

Za svoj poraz, Marine Le Pen smatra da su zaslužne dvije sedmice nepoštenih metoda u kampanji protiv nje, ali rezultat koji je postigla je nazvala sjajnom pobjedom.

 

- Ideje koje zastupamo dosegle su nove visine. Nastavit ću svoj put, i dalje ću biti predana Francuzima i Francuskoj - rekla je Le Pen podsjećajući da za nekoliko sedmica Francusku očekuju parlamentarni izbori.

 

Dodala je da nikad neće napustiti Francusku.

 

- Borit ću se i dalje - dodala je Le Pen. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!