BURA OKO BUDŽETA ZA 2022. GODINU

Novalić ogorčen zbog optužbi opozicije: 'Prešli su granicu zakona, tužit ću ih! Lažu da sam novcem kupovao ruke u Parlamentu!

Front01.04.22, 22:08h

Novalić ogorčen zbog optužbi opozicije: 'Prešli su granicu zakona, tužit ću ih! Lažu da sam novcem kupovao ruke u Parlamentu!
Novalić je na optužbe da je išao od klupe do klupe i plaćao glasove kazao da usvajanje budžeta zavisi od parlamentaraca i delegata, a ne od premijera

 

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je opozicija jučer na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH priželjkivala scenarij neusvajanja budžeta za 2022. godinu te da je sva retorika bila u tom pravcu. Gostujući u Dnevniku na Federalnoj televiziji, Novalić je istakao da su te optužbe prešle granicu zakona te da će ih tužiti.

 

Da nije usvojen budžet, dodao je Novalić, predsjednik Federacije BiH bi danas morao raspustiti Parlament.

 

- To im jučer nije uspjelo. Budžet od 5,6 milijardi KM nikada nije vlasništvo jednog čovjeka, pa ni premijera i izmišljotina je da sam novcem kupovao ruke u Parlamentu FBiH - poručio je Novalić.

 

Podsjetio je da je Vlada FBiH utvrdila prijedlog budžeta i uputila ga u parlamentarnu proceduru, te da oba doma trebaju većinom glasova da ga pretvore u zakon. Onog momenta kad ga pretvore u zakon, dodao je, taj zakon vrijedi za sve.

 

Novalić je na optužbe da je išao od klupe do klupe i plaćao glasove kazao da usvajanje budžeta zavisi od parlamentaraca i delegata, a ne od premijera.

 

- Ko god je zatražio objašnjenje, kome nije bilo jasno iz ekspozea, pokazao sam gdje su mogućnosti za pojedine regije. Rekao sam im da sredstva za gradove su na razdjelu za pomoć nižim nivoima vlasti, općinama i gradovima, a za kantone na drugom. Postoje tačno kriteriji po kojima se dijeli novac. U kantonu se to radi prema broju stanovnika, a gradovi prema projektima na koje se prijave. Nemoguće je da premijer ili bilo ko nešto uradi - kazao je.

 

Na pitanje kako će Vlada FBiH vratiti novac građanima, obzirom da rastu cijene, Novalić je kazao da je realni rast bruto društvenog proizvoda 7,5 posto, što znači da je proizvedeno više roba i usluga nego što je vrijednost novca.

 

- Mi smo bogatiji za 7,5 posto nego prošle godine. Kada se uzmu cijene u obzir, onda to više nije realni, nego nominalni i on iznosi 12,5 posto i nisam ga nikada ni pomenuo. Realna ekonomija je narasla i stvorila realan višak vrijednosti koji sada možemo uložiti ili vratiti građanima. Svakako ga vraćamo kroz jako veliki porast penzija, 250 miliona KM, kroz veći budžet poljoprivredi, uvođenje dječijeg doplatka te rast invalidnina i ostalog, dok naše zaduženje pada – pojasnio je Novalić.

 

Rast cijena je, kazao je Novalić, globalna pojava koja se izražava kroz dvije skupine proizvoda, prehranu i energiju.

 

Za energiji, Novalić je kazao da je to cijena nafte i naftnih derivata koja najviše ugrožava stanovništvo, znatno više od svega drugog.

 

- Imamo električnu energiju koja je čak pet puta manja nego u EU, 12 godina se nije mijenjala i mi ove godine ni na kakav način nećemo dozvoliti da se to promijeni, jer je to amortizer skupoj nafti - kazao je.

 

Na drugoj strani, kazao je Novalić, hrana je poskupila na svjetskom tržištu i prije krize u Ukrajini, prije svega zbog pandemije i lošeg uroda.

 

Ističe da je Vlada FBiH uradila nekoliko stvari, a da je prije svega ograničila maržu.

 

- Mi ne možemo ograničiti cijene, ako se uveze soja iz Brazila, ona dolazi sa berze, ili je nećete imati ili ćete je platiti skuplje - pojasnio je Novalić.

 

Istakao je da je Vlada FBiH fiksirala ono na čemu zarađuju domaći trgovci i prometnici, jer je ograničila maržu na osam posto.

 

Na pitanje šta Vlada FBiH može još uraditi, Novalić je kazao da može iz budžeta transferirati veće penzije, plate, invalidnine ili iz robnih rezervi za koje svi govore da su loše.

 

- Robne rezerve uopće nisu loše, imamo žitarica za tri mjeseca za sve građane FBiH - istakao je.

 

Dugo najavljivani reformski zakoni, prijedlog zakona o dopinosima i porezu na dohodak nisu razmatrani na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma FBiH. Na pitanje je li moguće napraviti kompromis i pomiriti stavove, obzirom na uslov SDP-a da zajedno budu razmatrani sa zakonom o minimalnoj plaći, Novalić je kazao da su se sve stranke dogovorile da Vlada FBiH uradi prijedlog zakona u kratkom vremenu te da ga kao paket, zajedno sa ova dva zakona, upute u Parlament.

 

- SDP-ov zakon nije kompatibilan s Vladinim zakonima o doprinosima i dohotku, drugačije su definicije i postavke. Mi ćemo napraviti zakon i zajedno s izmjenom Zakona o radu i Zakonom o osnovnom osiguranju. To će se pretvoriti u set od pet zakona koji će za mjesec dana biti na sjednici - istakao je Novalić.

 

Naglasio je da su to zakoni koji se razmatraju jednom u 20 godina.

 

- To je četvrta noga reforme koju smo radili, prva je finansijski tokovi, druga radno pravi zakonodavstvo, treća Zakon o PIO i četvrta su fiskalni zakoni. To je kompletna reforma u jednoj državi. Svjesni smo da neke države jedva u jednom mandatu usvoje zakon o radu. To će imat nevjerovatan uticaj na ekonomiju. U narednom period ćemo se baviti fiskalizacijom jer imamo ozbiljne propuste u tom sistemu - kazao je.

 

Novalić je na kraju gostovanja rekao da je vrlo zadovoljan mandatom te da je postigao ciljeve zbog kojih je došao na poziciju premijera FBiH.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još