Reagovao savjetnik predsjednika Zelenskog

Uznemirujuće snimke iz Harkiva - pucaju li Ukrajinci u zarobljene ruske vojnike? 'Zlostavljanje zarobljenika je ratni zločin'

Hronika30.03.22, 20:59h

Uznemirujuće snimke iz Harkiva - pucaju li Ukrajinci u zarobljene ruske vojnike? 'Zlostavljanje zarobljenika je ratni zločin'
Snimka, čiji je sadržaj previše potresan da bismo ga prenijeli u cijelosti, prikazuje nekolicinu zarobljenih vojnika kako leže na podu. Neki od njih imaju vreće preko glave, a izgleda kao da većina od njih krvari. Iz snimke nije jasno kako su zadobili povrede, koje su većinom lokalizirane na noge i donji dio torza

 

 


Ukrajinske vlasti provode istragu nad videosnimkom sa društvenih mreža koja navodno prikazuje ukrajinske vojnike kako pucaju ruskim ratnim zarobljenicima u noge.

 

Amaterska videosnimka koja navodno prikazuje ukrajinske vojnike kako pucaju na ruske ratne zarobljenike nakon što su ih ispitali o detaljima njihovih vojnih operacija pojavila se na društvenim mrežama u nedjelju. Otad se vrlo brzo proširila na nekoliko platformi zahvaljujući aktivnosti proruskih profila.

 

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni komentirao je da Rusija "snima i plasira inscenirane videosnimke", kako bi ocrnila ukrajinsku vojsku. Oleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, napomenuo je da će hitno otvoriti istragu o incidentu. "Želio bih podsjetiti sve naše pripadnike vojnih, civilnih i obrambenih snaga da je zlostavljanje ratnih zatvorenika ratni zločin", kako prenosi BBC.  

 

Šta snimka prikazuje?

 

Snimka, čiji je sadržaj previše potresan da bismo ga prenijeli u cijelosti, prikazuje nekolicinu zarobljenih vojnika kako leže na podu. Neki od njih imaju vreće preko glave, a izgleda kao da većina od njih krvari. Iz snimke nije jasno kako su zadobili povrede, koje su većinom lokalizirane na noge i donji dio torza.

 

U drugom dijelu snimke vojnici koji su ih zarobili su ih zatim ispitali i pokušali saznati nazive njihovih jedinica i detalje onoga šta su radili na tom području. U jednom trenutku tri muškarca su izvedena iz vozila, nakon čega ih je jedan od vojnika automatskom puškom upucao u noge. Ti su muškarci po završetku snimke ispitani s ostalima.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još