Zapušteni prostor u Novom Sarajevu vraća se u život

Buduća oaza u centru grada: Okončana prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa UNSA

Hronika25.03.22, 15:12h

Buduća oaza u centru grada: Okončana prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa UNSA
U narednom periodu slijedi druga faza radova - izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina u južnom dijelu obuhvata duž ulice Zmaja od Bosne, čime će Kampus dobiti potpuno novi prostorni identitet. Cijeli projekt finansira Vlada KS zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP-jem

 

 

 

Rušenjem pet dotrajalih zgrada i čišćenjem terena okončana je prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa Univerziteta u Sarajevu, koji bi trebao postati moderna urbana oaza u centru grada.

 

Planirani radovi su završeni uspješno, u roku od 40 dana od uvođenja izvođača u posao. Realizaciju projekta je sa stručne strane pratila radna grupa koju čine predstavnici Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa, Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i UNDP-a.

 

Multifunkcionalna pozornica/amfiteatar na otvorenom, trim staza sa teretanom za vježbanje, pješačke staze sa nekoliko posebnih, tematski uređenih površina i urbanim mobilijarom, te hortikulturno uređene zelene površine, sadržaji su koji su predviđeni glavnim projektom.

 

Premijer KS Edin Forto koji je danas obišao teren sa ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandrom Nikolić, načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem i rektorom UNSA Rifatom Škrijeljem, izjavio je da zapušten prostor u kojem su do prije nekoliko dana bile ruševine transformišu i vraćaju u život.

 

- A kada u drugom dijelu ove godine završimo projektovanje cijelog novog Kampusa, započet ćemo priču koja će trajati nekoliko godina i koja će staviti Sarajevo na mapu najljepših Univerzitetskih gradova u Evropi. Ovaj Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona - rekao je Forto.

 

U narednom periodu slijedi druga faza radova - izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina u južnom dijelu obuhvata duž ulice Zmaja od Bosne, čime će Kampus dobiti potpuno novi prostorni identitet. Cijeli projekt finansira Vlada KS zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP-jem.

 

Ministrica Nikolić navela je da žele napraviti Kampus u pravom smislu te riječi, kompleks gdje će se studenti okupljati i imati brojne sadržaje koji ih na toj lokaciji zadržavaju.

 

Načelnik Tanović kazao je da je općina na čijem je čelu iz budžeta izdvojila 250.000 KM za realizaciju prve faze rekonstrukcije, na dijelu Kampusa koji se nalazi na njenom području.  

 

Rektor Škrijelj istakao je da u periodu pred nama je trajna transformacija prostora kroz gradnju Kampusa, odnosno kroz gradnju objekata u kojima će biti smješteni fakulteti, akademije i instituti.

 

Dodao je da se paralelno sa ovim radovima vrši i izrada master plana za Kampus na temelju granta Evropske investicijske banke za razvoj koji je dodijeljen Univerzitetu u Sarajevu.

 

- Master plan bi trebao biti završen do kraja proljeća, nakon čega ćemo pokrenuti aktivnosti prema nadležnim općinskim, gradskim i kantonalnim organima da se usvoji prostorno-planska dokumentacija u skladu sa njim. Slijedi faza u kojoj naš osnivač može i na temelju tog granta ostvariti kreditnu liniju kod Evropske investicione banke za razvoj u iznosu do 150 miliona eura i to bi bio iznos za gradnju Kampusa - rekao je Škrijelj i dodao da se na lokalitetu preko puta Američke ambasade, odvijaju i aktivnosti na gradnji Univerzitetske biblioteke za koju je osiguran grant, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!