Odlučni da brane svoj grad

Stanovnici Kijeva kopaju rovove, prave molotovljeve koktele, šiju maskirne mreže za barikade, farbaju znakove...

Hronika09.03.22, 16:07h

Stanovnici Kijeva kopaju rovove, prave molotovljeve koktele, šiju maskirne mreže za barikade, farbaju znakove...
Rovovi se protežu duboko u šumu koja okružuje autoput koji vodi u Kijev sa juga. Rezervisti su spremni za sve što ih čeka

 

 

 

Prije samo dvije sedmice, stanovnici glavnog grada Ukrajine bili su u svojim radnjama, podučavali školarce ili su sjedili za svojim kancelarijskim stolovima, a sad kopaju rovove za odbranu grada.

 

Boreći se za svoje živote, civili, koji su se pretvorili u vojnike dobrovoljce, pomagali su u izgradnji odbrambene infrastrukture sa vojnom preciznošću.

 

Rovovi se protežu duboko u šumu koja okružuje autoput koji vodi u Kijev sa juga. Rezervisti su spremni za sve što ih čeka.

 

Ogromne metalne protutenkovske barijere poznate kao "ježevi" zbog svog šiljastog oblika, postavljene su u pravilnim intervalima duž autoputa.

 

Također, improvizovane blokade od vreća pijeska i ogromnih betonskih blokova postavljene su na svakom izlazu.

 

Stanovnici Kijeva su odlučni da brane svoj grad, piše CNN.

 

Kako se ruske snage približavaju, odlučnost stanovnika Kijeva je opipljiva, a mnogi izgledaju dobro raspoloženi.

 

Čini se da mnogi branitelji civili nisu dovoljno toplo obučeni za hladno vrijeme. Nose civilnu odjeću i velike kapute. Njihove pantalone su uglavnom zelene, crne ili maskirnog motiva, ali ne vojne vrste već civilne, napravljene za lov.

 

Neki, ali ne svi dobrovoljci, naoružani su automatskim puškama i velikim noževima.

 

Skoro 40.000 dobrovoljaca pridružilo se snagama Teritorijalne odbrane u prva dva dana nakon početka invazije, prema riječima načelnika štaba ukrajinskih oružanih snaga.

 

Oni koji nisu mogli da se priključe snagama (toliko ljudi se prijavilo da je Teritorijalna odbrana morala da počne odbijati ljude) pomažu na druge načine.

 

Prave molotovljeve koktele, šiju maskirne mreže za barikade, dijele hranu, tople napitke i cigarete onima koji stoje na straži.

 

Skupljaju novac za vojsku, grade nove blokade na putu, pa čak i farbaju saobraćajne znakove u pokušaju da zbune okupacione snage.

 

(FENA/dm)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!