'Moralni i politički cinizam'

Rusija najavila otvaranje humanitarnih koridora iz Ukrajine, Kijev tvrdi da je to reklamni trik

Hronika08.03.22, 09:01h

Rusija najavila otvaranje humanitarnih koridora iz Ukrajine, Kijev tvrdi da je to reklamni trik
Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je osudio ruski plan. "Sve je to neozbiljno, to je moralni i politički cinizam, koji smatram nepodnošljivim", rekao je Macron francuskoj televiziji LCI

 

 

 

Rusija je u utorak planirala otvoriti humanitarne koridore u Ukrajini kako bi se evakuirali civili iz opkoljenih gradova, ali Kijev insistira da je taj potez reklamni trik i da ljudi neće moći otići.

 

Osuđena je ponuda Moskve da evakuira stanovnike jer je većina ruta usmjerena u Rusiju ili njenu saveznicu Bjelorusiju, dok se ruska invazija nastavlja razornim granatiranjem, izvještava AFP.

 

Ukrajinska vojska saopćila je u utorak, gotovo dvije sedmice nakon početka rata, da Rusija povećava broj vojnika i opremu oko glavnih zona sukoba.

 

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je kako će otvoriti "humanitarne koridore" od utorka u 07:00 GMT, uz odobrenje Ukrajine, navodeći rute iz glavnog grada Kijeva, kao i gradova Mariupolj, Harkov i Sumi, koji su pod teškim napadom.

 

Ukrajina nije odgovorila na ponudu.

 

No, ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski optužio je Rusiju za neprovođenje prijašnjih sporazuma o rutama za evakuaciju i da pokušava zaustaviti ljude postavljanjem eksploziva na ceste.

 

Optužujući Moskvu za "cinizam", Zelenski je također rekao da su ruske trupe uništile autobuse koji su trebali evakuirati civile iz borbenih zona.

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je osudio ruski plan.

 

"Sve je to neozbiljno, to je moralni i politički cinizam, koji smatram nepodnošljivim", rekao je Macron francuskoj televiziji LCI.

 

"Ne poznajem mnogo Ukrajinaca koji žele ići u Rusiju", dodao je, rekavši da su potrebni potpuni prekidi vatre radi zaštite civila, a ne koridori.

 

Obraćajući se Vijeću sigurnosti, visoki humanitarni dužnosnik UN-a Martin Griffiths također je rekao da se civilima mora dopustiti da odu u smjeru u kojem žele.

 

Najmanje 406 civila poginulo je u Ukrajini od početka ruskog napada, prema UN-u, iako su stvarne brojke "znatno veće".

 

Ukrajinske snage saopćile su u utorak da su odbile ruski napad na grad Izym u regiji Harkov, i nastoje zaustaviti ruske napade s istoka i juga dok ruska vojska nastoji opkoliti Kijev.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!