Pojačane operativne patrole

Očuvanje mira u BiH: 'Snage EUFOR-a primarno rasporediti na državnu granicu'

Front07.03.22, 10:51h

Očuvanje mira u BiH: 'Snage EUFOR-a primarno rasporediti na državnu granicu'
Snage EUFOR-a su vojne, a ne policijske snage i trebaju biti raspoređene na državnu granicu. Osnovni zadatak takvih snaga nije da patroliraju i "prate razvoj situacije" u okviru entiteta, nego da zaštite i garantuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH

 

 

 

Snage EUFOR-a, ako žele sačuvati stabilnost i mir u BiH, trebaju primarno biti raspoređene na državnu granicu, sve su češći zaključci nakon što su u BiH ušle dodatne snage EUFOR-a.

 

Inače, novopristiglo osoblje EUFOR-a trenutno se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima, piše Agencija Patria,

 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nedavno je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Sattlerom koji je upoznao Komšića i sa odlukom o razmještaju dodatnih 500 vojnika EUFOR-a koji su dobro opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju.

 

Kako je navedeno, ti vojnici će biti raspoređeni u dijelove Bosni i Hercegovini u kojima su u proteklom periodu evidentirani ekscesi, posebno u povratničkim sredinama. Komšić je pozdravio ovakav oblik podrške koji puno znači u efektivnoj podršci miru i stabilnosti BiH te očuvanju njenog teritorijalnog integriteta.

 

Pravnik Sifet Kukuruz izrazio je stav da kroz cijelu historiju BiH, pa tako i 1992. godine, stvarna opasnost je uvijek dolazila isključivo izvan državnih granica.

 

„Historija svjedoči da pitanje mira i rata u BiH nikada nije bilo isključivo unutrašnje pitanje. Mir je u BiH uvijek bio prisutan kada su utjecaji izvana bili odsutni, a rat je uvijek bio posljedica utjecaja izvana. Zato je danas od vitalnog značaja zaštititi državu BiH od opasnosti koje joj prijete iz susjednih država, a to se može postići isključivo raspoređivanjem snaga EUFOR-a na državnu granicu“, ističe Kukuruz.

 

Raspoređivanje snaga EUFOR-a na entitetsku liniju razgraničenja ostavlja sumnju da će u slučaju proglašenja nezavisnosti entiteta Republika Srpska (i slijedom toga npr. ruskog i mađarskog priznanja takve nezavisnosti) i izbijanja sukoba, međuentitetska linija razgraničenja postati "državna granica", a da će, pod izgovorom "sprečavanja ili eskalacije sukoba i očuvanja mira" snage EUFOR-a u suštini štititi aktivnosti na secesiji entiteta Republika Srpska.

 

„To bi značilo da je prisustvo snaga EUFOR-a de facto u funkciji omogućavanja 'mirnog odvajanja' entiteta Republika Srpska od države BiH. Istovremeno, entitet Federacija BiH bi postao "sigurna zona" pod zaštitom snaga EUFOR-a, koji bi, u konačnici, doživio sudbinu sličnu sudbini Srebrenice koja je predstavljala "sigurnu zonu" pod zaštitom UN-a i snaga UNPROFOR-a. Ako je to mogući rezultat pojačanog prusustva snaga EUFOR-a u BiH, onda je to ipak i dodatni razlog za zabrinutost za suverenitet i teritorijalni integritet BiH“, ističe Kukuruz.

 

Snage EUFOR-a su vojne, a ne policijske snage i trebaju biti raspoređene na državnu granicu.

 

Osnovni zadatak takvih snaga nije da patroliraju i "prate razvoj situacije" u okviru entiteta, nego da zaštite i garantuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!