Špijunski triler

Intrigantni detalji o smaknuću ukrajinskog pregovarača: Jedna služba ga ubila kao 'agenta', druga ga slavi kao heroja

Hronika06.03.22, 10:46h

Intrigantni detalji o smaknuću ukrajinskog pregovarača: Jedna služba ga ubila kao 'agenta', druga ga slavi kao heroja
Denis Kirejev (44) ubijen je hicem u glavu, navodno od strane pripadnika ukrajinske službe SBU. Ukrajinska vojna služba GUR tvrdi da je poginuo u specijalnoj operaciji

 

 

 

 

U jeku ratnih razaranja, rastuće izbjegličke krize, uvođenja sveobuhvatnih sankcija Moskvi i novih ruskih prijetnji Kijevu, iz Ukrajine je u subotu stigla intrigantna informacija o smaknuću Denisa Kirejeva, 44-godišnjeg pregovarača koji je u ime Kijeva sudjelovao u prvoj rundi razgovora s Rusima, na sastanku održanom u Gomelu na bjelorusko-ukrajinskoj granici.

 

U optjecaju je niz kontradiktornih informacija o okolnostima njegove smrti, a jedino što se zasad sa sigurnošću može reći jest da Kirejev više nije među živima.

 

Kako javlja njemački Bild, priča o Kirejevljevoj smrti poprima obrise pravog špijunskog trilera. Prema prvotnim izvještajima, koji su se pojavili u Ukrajinskoj Pravdi, likvidirali su ga, i to hicem u glavu, pripadnici obavještajne agencije SBU i to prilikom pokušaja njegova hapšenja. Kao razlog privođenja navodila se optužba da je Kirejev, inače otac troje djece, bio zapravo ruski agent što je navodno razotkriveno praćenjem njegovih telefonskih kontakata.

 

Ukrajinska Pravda se pozivala na izvore bliske vladajućoj ukrajinskoj garnituri, no u međuvremenu se pojavila informacija da je Kirejev zapravo možda bio dvostruki agent koji je radio i za Kijev i za Moskvu. Bild tako navodi da je istraživački novinar Michael Weiss na Twitteru ocijenio da mu se takva verzija čini uvjerljivom pogotovo kad je čuo da su ga usmrtili SBU-ovci. On, naime, tvrdi da mu je jedan bivši šef ukrajinskih obavještajaca povjerio da je Kirejev istovremeno i skrivao strane špijune i hvatao ih.

 

Nedugo potom pojavila se nova proturječna vijest, ovoga puta iz krugova ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR. Jedan njihov djelatnik, piše Bild, tvrdi da je Kirejev zapravo bio jedan od trojice GUR-ivh operativaca koji je ubijen tokom specijalne operacije. I sama ta agencija je na svom profilu na Facebooku objavila upravo takvu verziju: objavili su imena i fotografije trojice ljudi, među kojima i Kirejeva, za koje tvrde da su bili njihovi djelatnici te da su poginuli "braneći Ukrajinu". Svu trojicu nazvali su herojima, a njihovim porodicama izrazili su saučešće.

 

 

Za Kirejeva se prije ratne drame u Ukrajini znalo tek da dolazi iz bankarskog sektora, ali intrigantna je informacija da se 2020. godine našao pod optužbama da radi za - Ruse. Navodno je često putovao u Rusiju gdje je izgradio određene veze s tamošnjim oligarsima bliskima bivšem proruskom predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, koji je pak blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 

Kao još jedan detalj koji sada, nakon Kirejevljeve smrti, izaziva pažnju, navodi se i činjenica da njegovog imena uopće nije bilo na službenom popisu ukrajinskih pregovarača u Gomelu, iako se iz fotografija objavljenih s pregovora jasno vidi da je sjedio za stolom uz delegate iz Kijeva.

 

denis-kirejev-pregovori-ukrajina-rusija

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još