Odgovor na rusku invaziju

Visa i Mastercard obustavili transakcije u Rusiji: Šta to znači za obične Ruse?

Biznis Klub06.03.22, 10:15h

Visa i Mastercard obustavili transakcije u Rusiji: Šta to znači za obične Ruse?
Kartice će i dalje raditi na ruskom teritoriju, rekla je banka, jer se sva plaćanja u Rusiji vrše kroz nacionalni sistem i ne ovise o stranim sistemima

 

 

 

 

Divovi globalnog kartičnog poslovanja Visa i Mastercard objavili su sinoć objavili da obustavljaju transakcije u Rusiji, što je posljedica njene invazije na Ukrajinu, javlja Hina a prenose mediji.

 

"Zbog nezabilježenog karaktera postojećeg sukoba i nesigurne ekonomske situacije, odlučili smo obustaviti naše usluge u Rusiji", objavio je Mastercard.

 

Suparnička Visa gotovo je istovremeno objavila da će "saradnji s klijentima i partnerima obustaviti sve transakcije putem Vise u predstojećim danima".

 

"Prisiljeni smo odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu i neprihvatljive događaje kojima svjedočimo", kazao je izvršni direktor Vise Al Kelly.

 

Visa, Mastercard i American Express već su poduzeli mjere kojima sprječavaju sankcionirane ruske banke da se služe njihovom poslovnom mrežom.

 

Koje su posljedice za Ruse?

 

No, koliki će utjecaj taj potez imati na obične Ruse?

 

Najveće ruske banke već su umanjile utjecaj na svoje klijente. Ruska centralna banka saopćila je da će sve bankovne kartice Visa i Mastercard izdane od ruskih banaka nastaviti normalno raditi na ruskom teritoriju.

 

I Sberbank je rekao isto, dodajući da će kartice funkcionisati "za podizanje gotovine, obavljanje prijenosa pomoću broja kartice i za plaćanje u offline, kao i u online ruskim trgovinama".

 

Kartice će i dalje raditi na ruskom teritoriju, rekla je banka, jer se sva plaćanja u Rusiji vrše kroz nacionalni sistem i ne ovise o stranim sistemima.

 

Međutim, kartice Mastercard ili Visa izdane u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdane u inostranstvu neće raditi unutar zemlje.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!