Predrag Kojović na današnjoj sjednici Parlamenta BiH

Ako ne želimo nove ratove, stradanja i život u najdubljem siromaštvu, učinimo korak - usvojimo tri zakona s liste prioriteta!

Front04.03.22, 11:44h

Ako ne želimo nove ratove, stradanja i život u najdubljem siromaštvu, učinimo korak - usvojimo tri zakona s liste prioriteta!
Apelujem na vas da shvatite neophodnost, važnost i sudbonosnost ovog koraka. Svijet, geopolitički svijet, u kojem smo živjeli do prije par sedmica je otišao u historiju. Naša historijska šansa je da na ruševini tog starog napravimo novi – bolji - ističe Kojović

 

 

 

 

 

Na današnjoj sjednici Parlamenta BiH posvećenoj agresiji na Ukrajinu i njenim posljedicama na našu zemlju, Predrag Kojović je, između ostalog, pozvao na što hitnije akcije za pristup BiH Evropskoj uniji. Jedna od njih je usvajanje Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o VSTV-u. Njegov govor prenosimo u cijelosti:


“Prethodna sjednica ovog doma održana je 3. februara, 24. februara Rusija je izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu, punopravnu članicu UN-a sa javno proklamovanim ciljem Putinovog režima da je izbriše sa mape svijeta. Taj plan se do danas nije ostvario samo zahvaljujući nevjerovatnoj hrabrosti ukrajinskih građana i odlučnosti njihovog predsjednika Zelenskog, čije liderstvo jeste i mora biti svima nama inspiracija.


Pozivam vam vas i apelujem na vašu savjest da budemo svjesni svoje odgovornosti u ovom historijskom trenutka i za svijet, i za Evropu, ali posebno za našu državu, Bosnu i Hercegovinu.


Geopolitički svijet u kojem smo održali posljednju sjednicu više ne postoji. Postulati vanjske politike koji su važili do prije par sedmica više ne važe. Nuklearni sistemi velikih sila su u stanju pripravnosti. Sav demokratski svijet je, nakon dugo vremena, možda prvi put od Drugog svjetskog rata,  ujedinjen i odlučan da brani dostignute civilizacijske vrijednosti oružjem. Molim vas da ne bježite od te istine.


Nema i ne može biti neutralnih u ovom globalnom sukobu. Odbijam svaku mogućnost da granatiranje gradova, ubijanje civila, uprkos propagandi Putinovog režima imaju bilo kakvo za normalne ljude smisleno opravdanje. Nemaju, neće i ne mogu ga imati.


Ovo što gledamo u Ukrajini se zove agresija, a metoda kojom se to radi su zločini protiv čovječnosti.


Svijet u kojem se nalazimo je isključivo bipolaran. Ili ste na strani naroda Ukrajine, zajedno s Amerikom, Evropskom unijom i 141 državom svijeta, ili ste na strani Putina zajedno sa Sirijom, Sjevernom Korejom, Bjelorusijom i Eritrejom. U kojem pravcu ovo najviše zakonodavno tijelo koje direktno biraju građani treba voditi našu Bosnu i Hercegovinu?


U mir, u sigurnost, u ekonomski i politički napredak koji nude Amerika i Evropska unija ili u politički i vojni barbarizam Putina. Bosna i Hercegovina, i svi naši građani, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi drugi su Evropljani. Mi pripadamo Evropi i geografski ali, što je još važnije, pripadamo joj po našoj historiji, kulturi i humanističkim vrijednostima koje dijelimo.     


Ako ne želimo nove ratove, stradanja i život u najdubljem siromaštvu, ako želimo da buduće generacije Bosanaca i Hercegovaca žive kao ravnopravni partner u porodici civiliziranih zemalja predlažem da napravimo korak za koji nam je potrebno samo zdravog razuma i političke volje.


Formirajmo odmah sada radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova. Usaglasimo se o tri zakona – Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o VSTV-u. Na sjednici planiranoj za 9. mart, usvojimo ta tri ključna zakona sa liste 14 prioriteta i podnesimo urgentnu aplikaciju za dobivanje statusa kandidata za EU.


Apelujem na vas da shvatite neophodnost, važnost i sudbonosnost ovog koraka.


Svijet, geopolitički svijet, u kojem smo živjeli do prije par sedmica je otišao u historiju. Naša historijska šansa je da na ruševini tog starog napravimo novi – bolji”, ističe Kojović.

 

(DEPO PORTAL/ad)    

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još