Zbog kršenja načela EANA-e

Ruska državna novinska agencija TASS suspendovana iz Evropske alijanse novinskih agencija

Mediji27.02.22, 19:44h

Ruska državna novinska agencija TASS suspendovana iz Evropske alijanse novinskih agencija
Suspenzija znači da će TASS izgubiti pristup resursima koje je EANA stavila na raspolaganje svojim članovima dok se ne donese odluka o isključenju

 

 

 

Upravni odbor Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) smatra da ruska državna novinska agencija TASS krši načela EANA-e kako je to navedeno u Statutu u okolnostima nove medijske regulative koju provodi ruska vlada (Roskomnadzor - Ruska državna nadzorna agencija za medije), koja snažno ograničava slobodu medija, jer nije u mogućnosti pružiti nepristrasne vijesti, koje čine srž EANA-ine misije.

 

Imajući to na umu, kao i zahtjev članova da se TASS izbaci iz EANA-e, Upravni odbor, kao izvršno tijelo Alijanse, jednoglasno je odlučilo da odmah suspenduje TASS iz EANA-e, dok Generalna skupština ne odluči, prema Statutu, treba li TASS biti isključen iz Alijanse.

 
Suspenzija znači da će TASS izgubiti pristup resursima koje je EANA stavila na raspolaganje svojim članovima dok se ne donese odluka o isključenju. TASS-u će također biti zabranjeno sudjelovati na sastancima EANA-e, online ili offline, sve dok Generalna skupština ne odluči o budućnosti članstva ruske državne agencije. TASS će moći sudjelovati i glasati na Generalnoj skupštini koja će odlučivati o isključenju.
 

Upravni odbor EANA-e također poziva na održavanje vanredne Generalne skupštine u Sarajevu 13. maja u 9 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu. Jedina tačka dnevnog reda ove vanredne Generalne skupštine bila bi odluka o isključenju TASS-a iz EANA-e.
 

Generalni sekretar će se pobrinuti da se odluka Upravnog odbora provede u praksi.

 

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.

 

Federalna novinska agencija FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, a planirano je da FENA bude domaćin EANA-ine konferencije u proljeće ove godine.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!