Rusija spremna na sastanak bez ikakvih preduslova i ultimatuma

Razgovori ukrajinske i ruske delegacije trebaju početi za nekoliko sati! Ministar Kuleba: 'Blitzkrieg' je propao!

Front27.02.22, 18:42h

Razgovori ukrajinske i ruske delegacije trebaju početi za nekoliko sati! Ministar Kuleba: 'Blitzkrieg' je propao!
Sve dok Rusija trpi, sve dok ruska vojska doživljava poraz, ruski uslovi i ultimatumi jenjavaju. Sada nam daju signal da samo žele razgovarati, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine

 

 

Delegacije Ukrajine i Rusije trebalo bi da počnu pregovore za nekoliko sati, jer ukrajinski tim treba stići do granice s Bjelorusijom drugom rutom, za to će im trebati više vremena od očekivanog - izjavio je predstavnik predsjednika u Ustavnom sudu Ukrajine Fedir Venislavsky, prenosi Ukrinform.

 

-Udaljenost od Kijeva do mjesta razgovora je mala, ali zbog sigurnosne situacije ruta se promijenila i mislim da će razgovori početi u sljedećih nekoliko sati. Kako bi osigurali maksimalnu sigurnost naše delegacije, krenuli su putem koji ne ugrožava njihove živote, a njihova lokacija je nepoznata - rekao je Venislavsky.

 

U međuvremenu, nije iznio detalje o članovima delegacije, ali je naveo da će do kraja dana imati informacije o početnim pozicijama i postignutim rezultatima.

 

Venislavsky je također istaknuo da će Bjelorusija sudjelovati u pregovorima, ali će biti u svojstvu promatrača ili predstavnika ruskih vlasti.

 

Ranije danas je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba ocijenio pregovore koji su dogovoreni između Ukrajine i Rusije kao pozitivne te izjavio da misli da je činjenica da je Rusija spremna govoriti bez ikakvih preduslova, ultimatuma, zahtjeva prema Ukrajini, već pobjeda Ukrajine.

 

Kuleba je napomenuo da prije nekoliko dana, na početku rata, Rusija uopće nije bila zainteresirana za bilo kakve pregovore, ali je pretrpjela gubitke shvatila da njen plan nije uspješan, blitzkrieg je propao, a Rusija je počela govoriti ultimatumima, piše Ukrinform.

 
- Sve dok Rusija trpi, sve dok ruska vojska doživljava poraz, ruski uslovi i ultimatumi jenjavaju. Sada nam daju signal da samo žele razgovarati - rekao je ministar.

 
Nakon razgovora predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, dogovoreno je da će se ukrajinska delegacija bez ikakvih preduslova sastati s Rusijom na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u blizini rijeke Pripjat.

 

Prema press službi Ureda predsjednika Ukrajine, Lukašenko je preuzeo odgovornost za činjenicu da će "za vrijeme putovanja, pregovora i povratka ukrajinske delegacije svi avioni, helikopteri i projektili stacionirani na bjeloruskom teritoriju ostati na tlu."

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!