Iz Centralne banke BiH svjesni zabrinutosti građana

Rad banaka u BiH nije ugrožen! Ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa sa bilo kojom bankom

Biznis Klub25.02.22, 16:58h

Rad banaka u BiH nije ugrožen! Ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa sa bilo kojom bankom
Istaknuto je da su svjesni zabrinutosti građana i privrede zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija

 

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine, Agencija za osiguranje depozita BiH i entitetske agencije za bankarstvo objavile su da rad banaka u Bosni i Hercegovini i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa sa bilo kojom bankom u BiH.

 

Istaknuto je da su svjesni zabrinutosti građana i privrede zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija.

 

- Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU. Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvataju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini - navedeno je.

 

Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, u mogućnosti su zaštititi deponente i u uslovima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti sa relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i privrede, saopćeno je.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!