Lider SDP-a pisao predsjednici socijaldemokratske grupacije u EP

Nikšić: Zahvaljujem Vam što ste zauzeli stranu istine i osudili separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika

Front18.02.22, 16:41h

Nikšić: Zahvaljujem Vam što ste zauzeli stranu istine i osudili separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika
Usvajanje amandmana kojeg su predložila tri socijaldemokratska zastupnika, a iza njih stala cijela socijademokratska grupacija u parlamentu, od ogromnog je značaja. Radi se o jednom od najvažnijih rezultata saradnje naše sestrinske grupacije u Evropskom parlamentu sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine, napisao je Nermin Nikšić

 

 

Predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić, danas je uputio pismo zahvale predsjednici socijaldemokratske grupacije u Evropskom parlamentu Iratxe García Pérez zbog usvajanja amandmana kojim je Evropski parlament osudio separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika. Tekst pisma je sljedeći:

 

Uvažena predsjednice Pérez,

 

 

Dozvolite da Vam se ovim putem zahvalim u svoje ime, u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kao i u ime svih građana naše države zbog predlaganja i izglasavanja  amandmana na godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u vezi sa aktuelnom krizom u našoj zemlji. Molimo Vas da u naše ime posebnu zahvalu prenesete zastupnicima Pedru Marquesu, Toninu Piculi i Thijsu Reutenu, podnositeljima amandmana.

 

Usvajanje amandmana kojeg su predložila tri socijaldemokratska zastupnika, a iza njih stala cijela socijademokratska grupacija u parlamentu, od ogromnog je značaja. Radi se o jednom od najvažnijih rezultata saradnje naše sestrinske grupacije u Evropskom parlamentu sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine.

 

Drago mi je što ste na ovaj način potvrdili Vašu opredijeljenost za zaštitu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Tu opredijeljenost su u više navrata iskazivali zastupnici iz naših sestrinskih partija na sastancima u Berlinu, Briselu, Sarajevu, te na brojnim konsultativnim sastancima u različitim formama.

 

Amandman kojim je Evropski parlament osudio separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, te pozvao na uvođenje sankcija separatistima snažan je i odlučan korak evropskih institucija ka zaustavljanju i sankcionisanju separatista, širitelja mržnje, nepovjerenja i etničkog eksluzivizma.

 

Zahvaljujem Vam što ste zauzeli stranu istine, stranu progresivnog građanskog društva, stranu bosanskohercegovačkih socijaldemokrata i stabilne, suverene Bosne i Hercegovine. U vrijeme duboke krize u koju je naša država uvučena zbog poteza radikalnih separatista, socijaldemokrate su još jednom pokazale hrabrost, odlučnost, snagu i jedinstvo.

 

Uvjeravanja koja smo dobili od zastupnika iz grupacije socijalista i demokrata da separatizam neće proći bez odgovora, na najbolji način su potvrđena jučerašnjim usvajanjem spmenutog amandmana. Posebno nam je drago što je još jednom potvrđeno da su zastupnici iz reda PES-a nositelji progresivnih aktivnosti. Tako se još jednom pokazalo da je ideja i saradnja koju njegujemo najustrajnija i najodlučnija brana retrogradnim silama i antidemokratskim utjecajima u našoj državi, ali u cijeloj Evropi.

 

Uvjereni smo da će, u saradnji sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine, naša grupacija u Evropskom parlamentu nastaviti da predvodi borbu protiv radikalnog nacionalizma i agresivnog nasrtaja na suverenitet naše zemlje, te da ćemo iz te borbe zajedno izaći kao pobjednici.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!