Oštro osudili neustavne secesionističke mjere vlasti RS

Evropski parlament usvojio amandman trojice zastupnika za sankcionisanje Milorada Dodika

Front17.02.22, 12:16h

Evropski parlament usvojio amandman trojice zastupnika za sankcionisanje Milorada Dodika
EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu I teritorijalnom integritetu

 

 

 

Europski parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izvještaja o Odboru za vanjske poslove koji poziva na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

 

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

 

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih spoljnih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, stoji u objavi na Twitteru zastupnika Thijs Reutena.

 

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

 

U amandmanu se osuđuje i djelovanje vanjskih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još