Nisu dobili obavještenje američke tehnološke kompanije

Prointer tvrdi da je i dalje partner Microsofta, američki gigant se nije oglasio

Biznis Klub17.02.22, 09:35h

Prointer tvrdi da je i dalje partner Microsofta, američki gigant se nije oglasio
Razlog za mogući prekid saradnje, prema tvrdnjama pojednih medija, jeste povezanost te kompanije sa banjalučkom Alternativnom televizijom (ATV) koju je Amerika također sankcionisala onog trenutka kada su sankcije proširene na Dodika

 

 

 

Firma Prointer iz Banjaluke tvrdi da je američka tehnološka kompanija Microsoft nije skinula sa liste partnera već da trenutno prolazi kroz periodične izvještaje njihovih partnerskih statusa i kompetencija.

 

U odgovoru za N1 su naglasili da se ta revizija obavlja i sa kompanijom Microsoft te da je to redovna procedura.

 

Ovakve tvrdnje dolaze nakon što su mediji objavili tekst u kojem su naveli da saznaju da Prointer više nije na listi partnera Microsofta te da sve ukazuje na to da je to posljedica američkih sankcija koje su u januaru proširene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti te zbog toga što Dodik koristi svoj zvanični položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije.

 

“Naša kompanija nije dobila obavještenje od kompanije Microsoft, niti od distributerskih kuća sa kojima sarađujemo, a koje se odnosi na pitanje partnerskog statusa. U tom smislu, kompanija Prointer ITSS, kao i do sada, nastavlja sa redovnim poslovnim aktivnostima i projektima. Istovremeno odbacujemo nesnovane i neargumentovane spekulacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, da kadrovsko prestrukturiranje u samoj grupaciji ima bilo kakve veze sa navedenom saradnjom, a posebno insinuacije kojima se u politički kontekst stavljaju poslovni odnosi”, istakli su za N1 iz Prointera.

 

Veza Prointera i ATV

 

Razlog za mogući prekid saradnje, prema tvrdnjama pojednih medija, jeste povezanost te kompanije sa banjalučkom Alternativnom televizijom (ATV) koju je Amerika također sankcionisala onog trenutka kada su sankcije proširene na Dodika.

 

Tada je u obrazloženju navedeno da su sankcije ATV-u uvedene zbog povezanosti sa Miloradom Dodikom.

 

Ubrzo nakon uvođenja sankcija ukinut je YouTube kanal ATV-u na kojem nisu mogli objavljivati svoje sadržaje, a bilo je govora i o tome da im se izbriše i internet domena.

 

Također, Dodik je u jednom od ranijih javnih istupa potvrdio da je njegov sin Igor povezan sa Prointerom.

 

“Nije vlasnik, ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je 2019. godine Dodik u NSRS-u.

 

Važno je istaći i to da je firma Prointer prošle godine u potpunosti preuzela vlasništvo nad ATV-om, međutim, sredinom januara ove godine došlo je do nove promjene u vlasništvu pa je tako ATV prešao “u ruke” firme “Infinity media” koja je sada vlasnik 80 posto kapitala ATV-a.

 

Promjena vlasničke strukture se desila istog mjeseca, tačnije 15-tak dana nakon što je SAD uveo sankcije ATV-u, a proširio ih na Dodika. Zvanično je kao vlasnik Infinity grupacije naveden Dorđe Đurić, a direktor je Bojan Vujić koji je ranije rukovodio Prointerom.

 

Inače je “Infinity media” kćerka firma grupacije “Infinity International Group” u čijem se sastavu nalazi i kompanija Prointer.

 

I nakon sankcija – sankcije

 

Također, za vrijeme uvođenja i proširivanja sankcija Dodiku Ministarstvo finansija SAD-a je naglasilo da će se one nastaviti te da će sankcionisane biti sve one kompanije, ali i osobe koje su povezane sa Miloradom Dodikom.

 

Firma Prointer je osnovana 2015. godine i od tada do danas preuzima primat na IT tenderima u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Republici Srpskoj. Dosad su većinom dobijali i realizovali milionske projekte, a među brojnim tehnološkim partnerima nalazi se i američka kompanija Microsoft.

 

Inače, skidanje sa liste partnera Microsofta značilo bi da je Prointer izgubio licencu te kompanije te da ova kompanija ne bi mogla prodavati proizvode, tačnije, programe ovog tehnološkog giganta.

 

Povodom ovoga smo kontaktirali i kompaniju Microsoft kako bismo saznali da li je tačno da je Prointer skinut s njihove liste partnera, međutim, do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još