ART FIGHT CHARLAMA/ izložba "30 years of turning away”

Sarajevski student, multimedijalni umjetnik Dragan Vojvodić u Galeriji Zvono predstavlja svoje performanse

DEPO Art13.02.22, 20:09h

Sarajevski student, multimedijalni umjetnik Dragan Vojvodić u Galeriji Zvono predstavlja svoje performanse
Element koji Vojvodićevo djelovanje u sferi umjetnosti jeste performativnost. Umjetnik sprovodi akcije upotrebe vlastitog tijela u odnosu na prostor ili elemente unutar njega koje unaprijed planira ili ih slučajno pronalazi

 

 

 

Otvaranje izložbe "30 years of turning away” novosadskog multimedijalnog umjetnika i nekadašnjeg sarajevskog studenta Dragana Vojvodića bit će otvorena u u Galeriji Zvono/prostor Galerije Charlama Depot u utorak, 15. februara u 18.00  sati.


Umjetnička praksa multimedijalnog umjetnika, Dragana Vojvodića, upućuje na dvostruki nomadizam. Prvi, umjetnički i stvaralački, budući da u svom interdisciplinarnom umetničkom istraživanju koristi različite umjetničke medije (performans, umetničke akcije, fotografiju, video, intervencije u prostoru, instalacije, objekte i sl) i drugi koji se očituje kao strategija permanentnog kretanja i traganja za umjetničkim egzilom i prostorom za djelovanje i stvaranje van poznatog konteksta. Nalazeći se u stalnom pokretu, Vojvodić konstantno preispituje vlastiti identitet, poziciju umjetnika kao i prostor umjetnosti u kojem traži mogućnost komunikacije s Drugim, saopćeno je iz udruženja Zvono.


Element koji Vojvodićevo djelovanje u sferi umjetnosti jeste performativnost. Umjetnik sprovodi akcije upotrebe vlastitog tijela u odnosu na prostor ili elemente unutar njega koje unaprijed planira ili ih slučajno pronalazi.


Dragan Vojvodić spaja i prožima dvije, za njega veoma jasno izražene paralelne stvarnosti, stvarajući nove odnose nespojivih elemenata. Unutar performativnog čina bavi se fenomenima naslijeđa, memorije, ličnog i kolektivnog identiteta, odnosom umjetnosti i društva, prolazi kroz lične i kolektivne traume, propituje prirodu performansa danas, koristeći različita digitalna i tehnološka sredstva, ili nasuprot tome, kreirajući čiste, konceptualne performativne činove.


Na izložbi u sarajevskoj galeriji Zvono, Vojvodić će izložiti sublimirajući prikaz izvedenih performansa i umjetničkih akcija u medijima fotografije i videozapisa s namjerom da sarajevskoj publici predstavi svoj dugogodišnji rad unutar ovih medija. Također će izvesti performans koji će biti prikaz postupaka i elemenata koje koristi posljednjih godina u svom radu.


Izložba se dešava na godišnjicu dva za Vojvodića bitna, određujuća, događaja: 30 godina od početka umjetničkih studija na Likovnoj akademiji u Sarajevu i 30 godina od početka rata na prostoru BiH. Izložba za njega predstavlja dio šireg umjetničkog projekta pod nazivom Black Year koji je započet početkom 2021. godine i referira na političke i društvene događaje iz skorije kolektivne i lične historije, kao i na historiju koja se ponavlja uvijek u novom obliku.

 
Dragan Vojvodić umjetničke studije započeo je u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti, a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Bio je korisnik brojnih međunarodnih stipendija i učesnik međunarodnih performansa.


Član je srpskog i vojvođanskog udruženja likovnih umetnika i osnivač je i koordinator NGO rezidencijalnog umetničkog centra Art Box u Petrovaradinu (Novi Sad) u Srbiji.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!