VIDEO/ Zastupnik u PSBiH održao pres-konferenciju

Mektić priznao zloupotrebu položaja, ali negirao korištenje Sky aplikacije: 'Neka objave imena svih političara'

Front12.02.22, 15:05h

Mektić priznao zloupotrebu položaja, ali negirao korištenje Sky aplikacije: 'Neka objave imena svih političara'
Bilo bi veoma dobro da se objave imena svih osoba iz političkog miljea koji su koristili Sky aplikaciju jer je gotovo sigurno da tu aplikaciju nisu koristili u časne svrhe. Ne vidim problem da se objave imena političara koji su koristili te aplikacije, kaže Mektić

 

 

 

Dragan Mektić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i bivši državni ministar sigurnosti, danas je na press konferenciji govorio o najnovijim sigurnosnim događajima, posebno kada su u pitanju "Sky" i "Anam" aplikacije i onome što se nakon njihovog otvaranja dešava.

 

“Što se tiče mene lično, vrlo sam zadovoljan činjenicom da se uspjela raspakovati Sky aplikacija te time otkrilo koje telefone su imali i koristile osobe iz kriminogenih zona, a pomoću koje su se organizovale kriminalne organizacije i dogovarala izvršenja najtežih krivičnih djela, od organizovanog kriminala, narkokartela, ubistava pa i likvidacije određenih ljudi”, rekao je Mektić.

 

Dalje je dodao da su “raspakivanjem” ovih aplikacija policija i tužilaštvo došli do ozbiljnih operativnih saznanja. Podsjetimo da se nedavno oglasio i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekavši da je procjena da se u RS ili u Bosni i Hercegovini koristi oko 2.000 takvih telefonsa s aplikacijama.

 

“Međutim, još jednom ponavljam da sam sretan da se to raspakovalo, jer je postojalo mišljenje da je to 100 posto sigurna aplikacija. Nakon toga se sve počelo zloupotrebljavati, često se u medijima od pojedinaca bez ikakvog osnova navodio određen broj osoba koje su koristile tu aplikaciju. Bilo bi veoma dobro da se objave imena svih osoba iz političkog miljea koji su koristili Sky aplikaciju jer je gotovo sigurno da tu aplikaciju nisu koristili u časne svrhe. Ne vidim problem da se objave imena političara koji su koristili te aplikacije”, dodao je Mektić.

 

Dalje je istakao da je njegovo ime u ovu priču zbog toga što je, kako tvrdi, dok je bio ministar sigurnosti imao savjetnika za kojeg se ispostavilo da je koristio Sky aplikaciju i zbog toga završio u pritvoru.

 

“Odmah želim da kažem da je to bio Bojan Cvijetić kojeg sam ja jedno vrijeme, istina, angažovao kao svog savjetnika. Riječ je o osobi iz Banjaluke koju sam od ranije poznavao, koja je završila ekonomski fakultet, a nakon toga je proveo određeno vrijeme na specijalizacijama u Londonu. Prije zapošljavanja izvršene su sve sigurnosne provjere i nisam imao nijedno saznanje da se bilo čim drugim bavi. Naravno, nemam ništa protiv da se svaki slučaj te aplikacije dovede do kraja i da se utvrdi i onaj ko je to imao i zloupotrebljavao”, stava je Mektić.

 

Kaže da nijedna policijsk, niti bilo koja druga agencija, nije istraživala ove slučajeve.

 

“Imam komunikaciju sa novinarima, poštujem istraživačko novinarstvo i mislim da policija vrlo ozbiljno treba da uzme ono što dolazi od istraživačkih novinara. Ovu njegovu priču, Slobodana Vaskovića niko ne uzima za ozbiljno. Nije moguće da se jednom čovjeku dozvoli da na takav način iznosi insinuacije o ljudima. Odgovorno tvrdim, nisam imao Sky telefon, nisam imao Sky aplikaciju. Ako se objave imena, neka moje bude na prvom mjestu i ja tražim za sebe da snosim posljednice toga”, tvrdi Mektić.

 

Dalje se prisjetio svog dolaska u Obavještajno-sigurnosnu službu 1999. godine.

 

“I kada sam krajem 2000. i početkom 2001. godine došao na poziciju načelnika Obavještajno-sigurnosne službe u Banjaluci, zatekao sam grupu ljudi koja se nalazila u radnom odnosu, koja je zaostala iz rata i bili povezani sa Ećimom Ljubanom, odbjeglim ratnim zločincem. Ja sam tu grupu zatekao u radnom odnosu, s njima proveo određeno vrijeme gore, oni su bili pripadnjci DB-a Republike Srpske, kasnije Obavještajno-sigurnosne agencije. Jedno vrijeme su radili kao prsteći aparat, različite poslove, ja sam se s njima sretao, oni su bili u punom radnom odnosu gore. Jednom na kafi u Prnjavoru nastala je fotografija, on je tada bio u radnom odnosu u Obavještajno-sigurnosnoj službi RS. Kao i kad bih se sada slikao sa bilo kojim radnim kolegom. Kada sam 2003. godine otišao za zamjenika ministra sigurnosti, njihov status je riješen, a sve je završeno na način da je prestao njihov rad u Obavještajno-sigurnosnoj službi”, naglasio je Mektić.

 

Mektić je priznao da je iskoristio svoj utjecaj i pomogao pri zapošljavanju sina od sestre Slobodana Vaskovića.

 

“Svjestan da je to jedan oblik korupcije, da sam na neki način zloupotrijebio položaj. Taj momak je radio tri četiri mjeseca i umro u svojoj kući, ostavivši iza sebe ženu i dijete. Onda me je molio da zaposlim ženu. Nakon dva-tri mjeseca, tražio je da mu nađem posao za drugog brata, što nisam htio. Od tog momenta kad sam prestao da igram za njega, odjednom sam postao narko-diler i kriminalac”, zaključio je Mektić.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još