Nekliničko istraživanje lijeka protiv parazita

Japanska farmaceutska kompanija: Ivermektin pokazuje 'antiviralni efekat' protiv korone

Hronika31.01.22, 19:11h

Japanska farmaceutska kompanija: Ivermektin pokazuje 'antiviralni efekat' protiv korone
Promocija ivermektina kao lijeka za covid-19 već neko vrijeme izaziva kontroverze u javnosti. Joe Rogan, voditelj najpopularnijeg podcasta na svijetu, koji je ujedno i skeptičan prema vakcinama, lani je izazvao burnu reakciju javnosti kad je rekao da se od covida liječio upravo ivermektinom, lijekom protiv parazita koji se koristi kod životinja, ali i ljudi

 

 

Japanska farmaceutska kompanija Kowa danas je objavila da ivermektin, lijek protiv parazita, pokazuje "antiviralni efekat" protiv omikrona i drugih varijanti koronavirusa, javlja Reuters. Tu tvrdnju temelje na nekliničkom istraživanju, navodi ta agencija.

 

Kowa je istraživanje o ivermektinu kao potencijalnom tretmanu za covid-19 provela u suradnji s tokijskim Univerzitetom Kitasato, ali osim tvrdnje o "antiviralnom efektu", nisu objavili nikakve dodatne detalje. Klinička istraživanja su još u toku, navodi Reuters.

 

Promocija ivermektina kao lijeka za covid-19 već neko vrijeme izaziva kontroverze u javnosti. Joe Rogan, voditelj najpopularnijeg podcasta na svijetu, koji je ujedno i skeptičan prema vakcinama, lani je izazvao burnu reakciju javnosti kad je rekao da se od covida liječio upravo ivermektinom, lijekom protiv parazita koji se koristi kod životinja, ali i ljudi.

 

FDA, WHO, EMA i sam proizvođač upozorili ljude da covid ne liječe ivermektinom

 

Podsjetimo, ivermektin nije odobren za liječenje covida-19 u Japanu, a američka regulatorna agencija za lijekove (FDA), Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za lijekove (EMA) i Merck, kompanija koja proizvodi ivermektin, upozorili su ljude da ga ne koriste za liječenje covida zbog nedostatka naučnih dokaza o njegovoj efikasnosti protiv te bolesti.

 

Prema uputama koje su objavljene u septembru 2021. na stranicama FDA-e, američka agencija navodi da je uočen porast interesa za ivermektinom u kontekstu liječenja covida-19 kod ljudi pa dodaje kako su zaprimili više izvještaja od pacijenata koji su zahtijevali liječničku pomoć, pa i hospitalizaciju, nakon što su na svoju ruku uzimali ivermektin.

 

Mnogi potencijalni lijekovi za covid pokazali su obećavajuće rezultate u nekliničkim istraživanjima, uključujući antimalarijski lijek hidroksiklorokin, koji je promovirao bivši američki predsjednik Donald Trump, ali se naknadno u kliničkim ispitivanjima pokazalo da ipak nisu efikasni, podsjeća Reuters.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još