evo kako da poradite na tom polju

Terapeutkinja otkrila devet znakova lošeg seksualnog života kod parova: Prepoznajete li se?

DEPO PLUS30.01.22, 15:12h

Terapeutkinja otkrila devet znakova lošeg seksualnog života kod parova: Prepoznajete li se?
Ovo se dogodi gotovo svakome paru, pogotovo onom koji je dugo skupa. Mnogi faktori igraju ulogu u tome da seks postaje monoton; obveze, djeca, posao, umor su samo neki od njih

 

 

 


Tijekom školovanja i odrastanja ne dobivamo informacije o tome kako treba izgledati zdrav seksualni život. Edukacija o seksu se obično svodi na to što činiti, a što ne činiti. Baš zato je teško znati kad vaš seksualni život treba malo pažnje. Zbog toga smo mi pristupili ovome problemu i pronašli znakove kad je vrijeme da napravite nešto više za svoj seksualni život.

 


Seks vam je postao obveza

 

Ovo je važan znak upozorenja! Ako osjećate da vam je seks još jedna stvar na popisu obveza, vrijeme je da se upitate zašto. Osjećate li se tako zato što vaš partner očekuje seks od vas? Smatrate li vi da se trebate seksati?

 

- Ako počnete osjećati da je seks još jedna obveza, to je vjerojatno zato što ste ga mentalno učinili takvim - kaže psihoterapeutkinja Rachel Wright.

 

Društvo nam seks prikazuje kao nešto vrlo privlačno (što, naravno, može biti) i događa se prirodno (također moguće) svaki put i obje osobe su uvijek zadovoljene (i to je moguće). Dakle, seks može biti takav, ali isto tako i ne mora, i to je sasvim normalno. Ono što u filmovima i knjigama propuštaju reći je da je potrebno puno komunikacije, planiranja, želje i grešaka.

 

Naravno, o ovome biste trebali razgovarati s partnerom. Možete mu reći nešto tipa:

 

Hej. osjećam u zadnje vrijeme da mi je seks postao kao još jedna obveza i zbog toga sam baš tužna jer se volim povezati s tobom na taj način. Možemo li razgovarati o tome? Želim da oboje budemo zadovoljni.

 

Postoji neravnoteža

 

Naravno da nema ništa loše u tome ako se vi više posvetite partneru ili on vama ako ste o tome razgovarali i uživate u tome. Ovaj znak se odnosi na situacije u kojoj postoji seksualna neravnoteža o kojoj se nije razgovaralo i mogla bi stvoriti probleme.

 

Naravno, trebali biste razgovarati s partnerom o tome. Možete reći nešto tipa:

 

Primijetila sam da u zadnje vrijeme ti mene više zadovoljavaš nego ja tebe. Na koji način možemo to promijeniti da ti više uživaš?


Želim prvo reći da te volim zadovoljiti, ali osjećam kao da postoji neravnoteža tijekom seksa. I dalje želim zadovoljiti tvoje potrebe, hoćeš li ti meni pomoći zadovoljiti moje?
- Izbjegavajte okrivljavanje i pristupite partneru sa znatiželjom koja će olakšati ovaj težak razgovor. Sjetite se da ovi razgovori mogu biti neugodni, ali malo neugode ne znači da je to loš razgovor - rekla je Wright.

 


Samo jedna osoba inicira

 

Za ovo postoji bezbroj razloga i zato je važno razgovarati o tome.


Ako ste osoba koja ne inicira, pitajte: Kako se osjećaš zbog toga što ti uvijek iniciraš seks?


Dopustite jedno drugome iskrene odgovore jer ćete tako dobiti uvid u partnerove razloge, nakon toga lakše ćete se razumjeti i znati što učiniti sljedeće.

 


Kad čujete riječ "seks", razmišljate samo o penetraciji

 

Ne, seks je puno više od same penetracije i orgazma.

 

- Za one koji se bore sa seksualnim traumama, seks može biti intimni dodir i maženje. Dok je za druge, masturbacija jednako seks kao penetrativni seks s partnerom jer bez obzira na to što su drugačiji, oba su oblik seksualnog izražavanja - objašnjava Wright.

 

Ako je ovo nešto s čime se vi i/Ili vaš partner mučite, možda bi bila dobra ideja isprobati neke druge oblike zadovoljavanja. Možete isprobati erotske masaže, oralni seks, seksualne igračke. Bit će vam zabavno, uzbudljivo i iznimno erotično!

 


Niste sigurni što želite ili što vam se sviđa

 

Ako niste sigurni kakve dodire volite ili što vam stvara ugodu, vrijeme je za istraživanje.

 

- Uzmite si vremena da upoznate svoje tijelo i sve različite načine na koje odgovara na podražaje. Ne samo da je to uzbudljivo nego će vam pomoći da bolje komunicirate partneru što želite - ističe Wright.

 

Dodaje kako to omogućava vašem partneru da bude bolji ljubavnik, ali i stvara vam nova iskustva.

 

"Nemam vremena"

 

Da, ubrzani način života može se odraziti i na vaš seksualni život. No, vrijeme da ponovno pogledate ljestvicu prioriteta.

 

Ako nemate vremena za seks, Wright vas potiče da se upitate tri pitanja:

 

Zašto sam previše zauzeta za seks?
Što mogu maknuti s popisa obveza kako bi imala vremena za seks?
Izbjegavam li namjerno seks ili iskreno osjećam da nemam vremena?


Dobro razmislite o ovim pitanjima i pronađite odgovore jer jedino ćete tako moći otkriti što doista osjećate.


Monotonija

 

Ovo se dogodi gotovo svakome paru, pogotovo onom koji je dugo skupa. Mnogi faktori igraju ulogu u tome da seks postaje monoton; obveze, djeca, posao, umor su samo neki od njih.

 

Najvažnije je zapamtiti da iako je monoton, vi i partner se i dalje seksate, što je izuzetno važno. To, također, znači da oboje želite biti intimni. Kao i kod svakog problema, najbolje je razgovarati s partnerom o tome. Naravno, uz nježan pristup i znatiželju.

 

Upitajte nešto tipa:

 

- Ljubavi, volim seks s tobom, ali mislim da bismo mogli isprobati neke nove stvari. Što ti misliš? Želiš li uopće razgovarati o tome?

 

Ako ste oboje zainteresirani za nove stvari, sigurni smo da ćete ih ubrzo i isprobavati.

 


Prestali ste masturbirati

 

Ne, ne trebate prestati sa samozadovoljavanjem kad uđete u vezu. Masturbacija je važna ne samo zbog orgazma nego i zbog istraživanja vlastitog tijela, opuštanja (bolje od bilo kojeg wellnessa) i povezivanja.

 

Naravno, tu je i bolje samopouzdanje koje možete prenijeti na odnos s partnerom.


Ne sjećate se kad ste zadnji put kupili nešto seksi

 

Monotonija se može zavući i u osobna seksualna iskustva, ne samo partnerska. Trebate podsjetiti na seks i nagraditi svoje tijelo. Nova igračka, nova odjeća u kojoj se osjećate seksi ili novi tip pornografije su uvijek dobra ideja. Bilo što zbog čega ćete se osjećati seksi je dobro ulaganje.

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!