Nizak nivo zaštite

Prevaranti u BiH sve maštovitiji: Evo kako sve od vas uzimaju osobne podatke

Hronika29.01.22, 09:34h

Prevaranti u BiH sve maštovitiji: Evo kako sve od vas uzimaju osobne podatke
Iz Agencije za zaštitu podataka navode da osim zlouporabe matičnog broja i osobne iskaznice nadzorne kamere predstavljaju novi problem u zaštiti privatnosti

 

 

Iz Agencije za zaštitu podataka navode da osim zlouporabe matičnog broja i osobne iskaznice nadzorne kamere predstavljaju novi problem u zaštiti privatnosti.


Danas se obilježava Međunarodni dana privatnosti i zaštite podataka u Bosni i Hercegovini, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH poručeno je da bh. građani imaju nižu razinu pravne zaštite osobnih podataka. U vremenu kada su nam sve informacije nadohvat ruke, a tehnologija napreduje iz dana u dan, privatne podatke dijelimo brojnim internet stranicama.


Davanje osobnih podataka na dnevnoj razini postalo je gotovo pa neizbježno. Bilo da želite obaviti online kupovinu, platiti račune ili koristiti društvene mreže – ovaj način svakako je jednostavniji, no je li i sigurniji?


Apsolutna sigurnost ne postoji, prevaranti su se preslili na internet i sve su maštovitiji, javlja N1


“U posljednje dvije godine prevarant napravi na Viberu, s brojem kupljenim na kiosku korisnički broj, račun, profil. Profilna slika je neke poznate tvrtke, banke i slično i onda kontaktira ljude. Dobili ste na nagradnoj igri 100 eura, vaše je samo da slikate karticu s jedne i druge strane. Drugi najčešći je – dojave se zove, imate grupu ljudi najčešće iz Foče, koji već godinama to rade – nude dojave za utakmice, ‘uplatit ćeš mi 1500 eura – imam sigurnu dojavu za utakmicu, uplati još 500 radi transakcija nekih’, žrtva odbija uplatiti, ali idu ucjene i prijetnje”, kazao je Saša Petrović, inspektor FUP-a.


Svjesni su toga i građani, neki i sami žrtve cyber kriminala. Sugovornici N1 svjesni opasnosti, tvrde da ne daju tako lako svoje podatke internet stranicama.


Isto savjetuju iz FUP-a, podići razinu zaštite, jedina je prevencija.


“Ako već koristite internet, koristite ga i za edukaciju o informacijskoj sigurnosti. Važno je ne klikati na sve što vam se ponudi. Važno je znati da na svijetu nema ništa besplatno, uvijek je u pozadini nesto drugo, neka korist”, pojasnio je inspektor Petrović.


No, ne vrebaju opasnosti samo na internetu.


Iz Agencije za zaštitu podataka navode da osim zlouporabe matičnog broja i osobne iskaznice nadzorne kamere predstavljaju novi problem u zaštiti privatnosti.


“Imamo situacije da se kamere postavljaju širom Bosne i Hercegovine u stanove, ulaze i privatne kuće, bez prijave našoj Agenciji. Nije zabranjeno imati kameru i zaštititi svoju imovinu, ali postoje određena pravila ukoliko te kamere snimaju određene zajedničke prostore”, kazali su iz Agencije.


Dodatni problem predstavlja i usklađivanje zakona o zaštiti osobnih podataka s europskim normama.


“Kada je riječ o BIH, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH poručeno je da bh. građani imaju nižu razinu pravne zaštite osobnih podataka u odnosu, ne samo na Europsku uniju, nego i susjedne zemlje”, dodaju iz Agencije.


Matični brojevi, brojevi osobnih iskaznice, bankovnih računa, postali su lako dijeljivi, a balans između privatnosti i brzog načina života postalo je teško uspostaviti. Građanima ne preostaje ništa drugo, nego samostalno brinuti o vlastitoj sigurnosti.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!