Skandinavski pristup

Norveški Zavod za javno zdravstvo: Vakcinisanim je bolje zaraziti se sad nego kasnije

Lifestyle28.01.22, 11:25h

Norveški Zavod za javno zdravstvo: Vakcinisanim je bolje zaraziti se sad nego kasnije
U Norveškoj imamo veliki postotak stanovnika koji su nedavno primili treću dozu i stoga su dobro zaštićeni od bolesti i hospitalizacije. Bolje se zaraziti u takvoj situaciji nego kasnije, kad efekat vakcine malo opadne, rekla je direktorica Stoltenberg za norveški dnevni list Dagbladet

 

 

Švedski Zavod za javno zdravstvo objavio je jučer kako bi većina ili sve epidemiološke mjere mogle biti ukinute 9. februara, pod uvjetom da se trenutno stanje u bolničkom sistemu ne pogorša.

 

Iako Švedska već sedmicama gotovo svakodnevno bilježi rekordan broj zaraženih koronavirusom - u utorak je bio 46.671, najviše u jednom danu od početka pandemije - broj pacijenata na intenzivnom liječenju i broj smrtnih slučajeva od covida-19 stabilni su i relativno niski, pa se očekuje da će Švedska krenuti putem svojih skandinavskih susjeda.

 

Danci ukidaju mjere 1. februara

 

Danska premijerka Mette Fredriksen u srijedu je najavila kako će njena zemlja 1. februara ukinuti sve epidemiološke mjere uprkos tome što je omikronski val i dalje u punom zamahu. Danska je, naime, u utorak također imala 46.000 zaraženih i najveću dvosedmičnu incidenciju zaraze u Evropi (8851 na 100.000 stanovnika), a u bolnicama je rekordnih 918 pacijenata s covidom-19.

 

Norvežani kažu: Bolje se zaraziti u takvoj situaciji nego kasnije

 

Norveška je otišla i korak dalje. Osim što je najavila popuštanje mjera i ograničenja sljedeće sedmice, direktorica norveškog Zavoda za javno zdravstvo Camilla Stoltenberg izjavila je kako procjenjuje da će se do ljeta koronavirusom zaraziti oko četiri miliona građana od ukupne populacije od 5.3 miliona.

 

"U Norveškoj imamo veliki postotak stanovnika koji su nedavno primili treću dozu i stoga su dobro zaštićeni od bolesti i hospitalizacije. Bolje se zaraziti u takvoj situaciji nego kasnije, kad efekat vakcine malo opadne", rekla je direktorica Stoltenberg za norveški dnevni list Dagbladet.

 

Vrhunac se očekuje tokom februara

 

Sve tri skandinavske zemlje očekuju da će vrhunac zaraze biti dosegnut tokom februara ali smatraju da ni neke opsežne i stroge epidemiološke mjere više ne mogu obuzdati najezdu omikron soja, a pritom bi bitno narušile osobne slobode i prava građana.

 

Norveški Zavod za javno zdravstvo dodaje kako bi se u nekim budućim pandemijama društvo trebalo vratiti normalnoj svakodnevici što je prije moguće i epidemijom upravljati preporukama, a ne zakonima i propisima.

 

Ostatak teksta čitajte na Index.hr.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još