'Ovo je bilo jako iznenađujuće'

Norveški naučnici: Naše otkriće mijenja istoriju epidemije korone u svijetu!

Lifestyle26.01.22, 11:45h

Norveški naučnici: Naše otkriće mijenja istoriju epidemije korone u svijetu!
Nema sistemskih podataka o tome ko su žene koje su imale infekciju i jesu li imale simptome, ali se može vidjeti da su žene koje su imale protutijela prije marta 2020. rođene u Norveškoj, istočnoj Evropi, Africi ili na Bliskom istoku

 

 

Prvi službeni slučaj koronavirusa u Europi otkriven je 24. januara 2020. u Francuskoj. U Norveškoj je virus prvi put službeno potvrđen u Tromsøu 24. februara.

 

Međutim, tražeći antitijela u pohranjenim uzorcima krvi, istraživači iz Univerzitetske bolnice Akershus (Ahus) pronašli su prvi pozitivan rezultat već u decembru 2019. - istog mjeseca kada je virus prvi put otkriven u Kini.

 

"Ovo je bilo jako iznenađujuće. Pregledali smo uzorke krvi do decembra kako bismo bili potpuno sigurni da idemo dovoljno daleko u prošlost, ali nismo očekivali da ćemo tako rano pronaći pozitivan rezultat", kaže voditeljica projekta Anne Eskild.

 

Kako su došli do ovih nalaza?

 

Univerzitetska bolnica Akershus uzela je uzorke krvi svih trudnica u prvom tromjesečju u razdoblju od decembra 2019. do decembra 2020. U sklopu skrbi o trudnoći u Norveškoj uzimaju se uzorci krvi svih trudnica radi provjere na sifilis. Svi uzorci se pohranjuju u svrhu praćenja potencijalnih zaraznih bolesti.

 

"Vjerovatno je malo drugih zemalja koje imaju pristup pohranjenim uzorcima krvi na populacijskoj razini pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija", kaže Anne Eskild.

 

Istraživačkoj skupini omogućen je pristup anonimnom testiranju uzoraka na temelju Zakona o kontroli infekcija. Mjesečno je oko 500 uzoraka testirano na antitijela na covid, a jedan pozitivan rezultat pronađen je u decembru 2019., dva u januaru 2020. i jedan u februaru i martu, objavili su stručnjaci.

 

Od ukupno 6020 pregledanih žena u cijelom razdoblju, kod 98 žena otkrivena su antitijela. "Mora se uzeti u obzir da se može dogoditi određeni udio lažno pozitivnih rezultata, no naučnici zaključuju da nalazi ukazuju da je virus u Norveškoj cirkulirao već 2019. godine", navodi se u izvještaju.

 

Vjerovatno zaražena u inostranstvu

 

Nema sistemskih podataka o tome ko su žene koje su imale infekciju i jesu li imale simptome, ali se može vidjeti da su žene koje su imale protutijela prije marta 2020. rođene u Norveškoj, istočnoj Evropi, Africi ili na Bliskom istoku.

 

"Mnogo je indicija da su zaražene ili u drugim dijelovima svijeta ili preko rođaka koji su bili izvan Norveške, kaže Eskild, koja smatra da nalazi ukazuju na to da se zaraza možda proširila svijetom mnogo ranije nego što smo mislili.

 

Prvi potvrđeni slučajevi u svijetu datiraju iz decembra 2019., a otkriveni su u Wuhanu.

 

"Naše otkriće mijenja istoriju epidemije korone, kako u Norveškoj tako i u svijetu", kaže Eskild.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još