VIDEO/ Ne pokušavajte ovo napraviti

Novi opasan trend na Tik Toku: Izazov 'Pospana piletina' može ozbiljno narušiti zdravlje

Lifestyle23.01.22, 15:04h

Novi opasan trend na Tik Toku: Izazov 'Pospana piletina' može ozbiljno narušiti zdravlje
Ova društvena mreža je također platforma za opasne stvari kao što su novi recepti poput “Nyquil chicken” ili “pospana piletina”, koji su postali viralni početkom januara

 

 

 

TikTok je posljednjih godina postavljao nove trendove u svijetu, poput K-Popa i zanimljivih životnih hakova, ali ova društvena mreža je također platforma za opasne stvari kao što su novi recepti poput “Nyquil chicken” ili “pospana piletina”, koji su postali viralni početkom januara.

 

Neki videozapisi prikazuju ljude kako kuhaju sirovu piletinu u lijeku protiv prehlade i gripe, s gotovo pola boce lijeka.

 

Prema Aaronu Hartmanu, liječniku iz Richmonda i pomoćnom kliničkom profesoru porodične medicine na Univerzitetu Virginia Commonwealth, takav recept ne samo da može dovesti do trovanja hranom jer se piletina mora kuhati više od 5 minuta, kao što jedan od kreatora preporučuje na videu, nego također može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju, prenosi Sputnik.

 

Toplina tokom kuhanja mijenja hemijski sastav i sastojci koji se koriste u NyQuilu mogu postati otrovni. “Ako ste pojeli jedan od tih kotleta potpuno kuhanog, bilo bi kao da zapravo konzumirate četvrtinu do pola boce NyQuila”, napominje Aaron Hartman.

 

NyQuil sadrži niz sastojaka koji vam pomažu da pravilno spavate, a istovremeno ublažavate simptome prehlade i kašlja. Među glavnim sastojcima je dekstrometorfan, sredstvo za suzbijanje kašlja koji utječe na dio mozga, smanjujući nagon za kašljanjem.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!