tri osobe hospitalizirane

Ovo su prijave nuspojava na vakcine od početka godine u BiH: Najviše ih se odnosi na Pfizer koji su primili muškarci...

Lifestyle19.01.22, 10:33h

Ovo su prijave nuspojava na vakcine od početka godine u BiH: Najviše ih se odnosi na Pfizer koji su primili muškarci...
- Kao "serious - ozbiljne" klasificirano je pet prijava

 

 

 

 

Sektor za farmakovigilansu i materiovigilansu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine od 1. januara do danas zaprimio je šest novih prijava na reakcije nakon vakcinacije protiv COVID-19.

 

Kako je kazala Azira Čajić, načelnica Sektora, pet prijava se odnosi na Pfizer, a jedna na AstraZeneca vakcinu.

 

- Kao "serious - ozbiljne" klasificirano je pet prijava, jedna sa simptomima pogoršanja osnovne bolesti, a tri prijave odnose se na hospitalizaciju pacijenata čiji je oporavak u toku. Svih šest prijava odnosilo se na muškarce od 38 do 71 godine života – navela je Čajić.

 

Čajić je istakla da i dalje ostaje pozitivan profil koristi i rizika vakcine COVID-19 koje su dostupne u BiH. Dodala je da podaci iz naše zemlje ne odstupaju od do sada globalno poznatih, prijavljenih i analiziranih rekacija na COVID-19 vakcine.

 

Kako su naveli iz Agencije, u BiH je do 18. januara uvezeno novih 98.000 doza Moderna vakcina kao donacija SAD-a našoj zemlji.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još