Blizak mađarskom premijeru Orbanu

Trideset europarlamentaraca traži istragu protiv Varhelyja zbog pomaganja Dodiku

Front12.01.22, 15:43h

Trideset europarlamentaraca traži istragu protiv Varhelyja zbog pomaganja Dodiku
Još u oktobru prošle godine portal politico.eu je pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško optužio mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije

 

 


Katalin Cseh, rođena Kanađanka s mađarskim pasošem na Twitteru objavilla je poziv za sprovođenje istrage protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyja.

 

– Sa kolegama iz Evropskog parlamenta, pozivamo na istragu o navodnoj ulozi komesara Varhelyija u pomaganju separatističkoj eskalaciji Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini. EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću o tome – napisala je Cseh na Twitteru.

 

Zahtjev upućen predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen potpisalo je 30 europarlamentaraca.

 

Podsjetimo, još u oktobru prošle godine portal politico.eu je pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško optužio mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije.

 

– Povjerenik Varhelyi nadgledao je kampanju umanjivanja zabrinutosti u vezi s vladavinom prava u državama kandidatkinjama za članstvo u EU. Iako bi mađarski diplomat trebao dati nepristrane procjene svih zemalja kandidatkinja, on prije svega zagovara kandidaturu jedne zemlje – Srbije, uprkos činjenici da Beograd nije napredovao po ključnim pitanjima, a u nekima je čak i nazadovao, prema tijelima za nadzor demokratije – naveo je Politico.eu.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još