Obilježena 28. godišnjica zločina Armije RBiH i MUP-a BiH

Dvogodišnji Danijel ubijen u očevom naručju: 'U meni nema mržnje. Volio bih da se na sve tri strane kazne odgovorni'

Hronika09.01.22, 17:40h

Dvogodišnji Danijel ubijen u očevom naručju: 'U meni nema mržnje. Volio bih da se na sve tri strane kazne odgovorni'
U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH formiran je predmet “Buhine Kuće”, ali za njihovu smrt do danas niko nije odgovarao

 

 

U napadu Armije i MUP-a BiH 9. januara 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza, Antun Grbavac izgubio je ženu, a njegov dvogodišnji sin Danijel ubijen je u njegovom naručju. 28 godina nakon zločina, po Grbavčevim riječima, pravda još nije zadovoljena.

 

- To se događalo tu, kraj ceste i ovdje baš u ovom dvorištu. Tu su mene ranili. Dijete sam ja držao u naručju, mene su u ruku pogodili, metak se deformirao i mog dvogodišnjeg sina pogodio u stomačić. Do bolnice je nažalost umro. U meni nema mržnje. Bilo koja strana, bilo na kojoj strani, našoj hrvatskoj, muslimanskoj, srpskoj, ja bih volio da odgovorni nađu i kazne - rekao je Grbavac na obilježavanju godišnjice tog zločina.

 

Tom prigodom služena je sveta misa zadušnica na groblju Topala za stradale civili i pripadnike HVO-a.

 

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH formiran je predmet “Buhine Kuće”, ali za njihovu smrt do danas niko nije odgovarao.

 

- Što se tiče sudskog procesa, još bitno je naglasiti da nikad nitko nije odgovarao za ovaj počinjeni zločin na Buhinim Kućama - kazao je predsjednik UDIVDR-a općine Vitez Karlo Grabovac.

 

Počast žrtvama odao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

- Danas smo tu prije svega da se sjetimo tih ljudi i stradanja koje je bilo ovdje tijekom rata, ali, naravno, i da živimo u današnjem trenutku i da konstatiramo da ipak hrvatska država i hrvatski narod nisu napravili dovoljno da bi sačuvali opstanak Hrvata u ovim krajevima - rekao je Penava.

 

U ranim jutarnjim satima 9. januara 1994. pripadnici Armije BiH i MUP-a upali su u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza, i ubili 27 civila i 9 zarobljenih vojnika HVO-a. Među njima je bilo i žena, staraca i djece.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook