PAVLE PAVLOVIĆ/ PIRAMIDE I AUSTRALIJA

Ako od ponedjeljka Đoković, ipak, pokaže rekete ispred mreže u Melbournu, biće to povijesni poraz nauke, medicine!


07.01.22, 11:09h

 

 

 

Dobro mi je započela ova godina. U dva dana zauvijek su otišli prijatelji. Jedan je bio cijepljen i to i sa busterom, a drugi je bježao od igle kao đavo od krsta ili križa.


Prvog nije pokosila korona, nego neka teška srčana mana. Frendovi kažu imao je taj belaj godinama i naučio živjeti s njim, ali kada je primio treću vakcinu, sve je pošlo po zlu. Po nekima nije umro ni od srca, nego od vakcine. Pitanje je šta bi bilo da nije primio, da li bi ga omikron zaobišao? Da li bi tada srce stradalo?


Za drugog mi javljaju da je dok je ležao u bolnici prijateljima tiho kazivao - ja, mene budale, prepao sam se iglice, a vidi šta me stiglo. I za njega se pitam šta bi bilo da se vakcinisao. Bi li se razbolio, da li bi prebolio?


Korona je boljka čudnovata. Što duže traje, to su podjele među ljudima sve veće. Na početku, kada još nije bilo dovoljno fajzera, astra zenece, moderne, jonsona i cijele lepeze kineskih i ruskih vakcina, heroji su bili oni koji su među prvima pozirali s golim ramenima spremnim za ubod. Danas su heroji oni koji se javno hvale da neće pod čipove Bila Gejtsa i farmaceutske mafije.

 

Po nekima nije umro ni od srca, nego od vakcine. Pitanje je šta bi bilo da nije primio, da li bi ga omikron zaobišao? Da li bi tada srce stradalo?


Od ponedjeljka, ako Novak Đoković, ipak, pokaže rekete ispred mreže u Melburnu, nastat će eksplozija svjetske radosti pokreta antivaksera. Žestokih protivnika pelcovanja. Biće to povijesni poraz nauke, medicine.


Poraz u saznanjima da su se stotine miliona, a i ja među njima, uzalud bocali. Jer, izgleda, sve se više pika ona antivakserska da se možeš zaraziti i umrijeti iako si primio cijeli šaržer cjepiva. Jer, po njima, što džaba da se truješ, što nekima dozvoliti da vladaju tvojim tijelom, tvojim zdravljem, kada te ista sudbina čeka. Vakcinisao se ili ne.


U toj prevagi na stranu protivnika Svjetske zdravstvene organizacije i njene politike oko pandemije, eto, izletio je kao vođa Novak Đoković. Prvi reket postaje prvi antivakser svijeta! Sumnjiv mi je  bio još kada je prvi put došao u Visoko kod planetarno poznatog dr. Semira Osmanagića. Pa poslije toga još nekoliko puta zaredao po hodnicima i tajnim odajama bosanskih piramida. Tvrdio je tada Nole da poslije svake posjete čudesnom podzemlju u središtu Bosne izlazi kao preporođen.


Noletovim stazama krenula su i druga regionalno poznata imena. Evo, recimo, ne mogu da vjerujem da je čuvena Crvena jabuka novogodišnju svirku odradila bez kinte, skroz džabe i to u malom Sinju. Otišli Žera i ekipa mu da nježnim hitovima podrže tvrdog gradonačenika Miru Bulja, koji najviše galami po Saboru Hrvatske protiv obaveznog cijepljenja i COVID potvrda. Ovih dana čitamo da je stopa zaraženosti najveća u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Koliko su tome doprinijeli bundžija Bulj ili Žera sa Jabukom?

 

Izgleda, sve se više pika ona antivakserska da se možeš zaraziti i umrijeti iako si primio cijeli šaržer cjepiva. Jer, po njima, što džaba da se truješ, što nekima dozvoliti da vladaju tvojim tijelom, tvojim zdravljem, kada te ista sudbina čeka. Vakcinisao se ili ne


Isto bi se moglo zapitati i oko drugih novogodišnjih javnih dočeka. Recimo, koliko su Neda Ukraden, Petar Grašo, Ana Bekuta pridonijeli stepenu zaraze u Banjoj Luci i tom dijelu BiH. Ili Nina Badrić, koja je zbog COVID mjera izvisila na novogodišnjoj tezgi na crnogorskom primorju, pa se brzo snašla nastupom u Brčkom.


Razumijem koliko je estradnim zvijezdama teško u ovim kokuznim vremenima nenastupanja, ali njihova odgovornost u ovim osjetljivim pandemijskim vremenima je posebno velika. Jer, da nije bilo njihove pjesme, njihovih pojavljivanja na binama, ne bi bilo ni okupljanja raje, ni proširenja zaraze.


Elem, pričali mi ovo ili ono, omikron svoje radi. Eno, baš u Novakovoj Srbiji bilježi rekorde. Pitam se da li je više zaraženih među vakcinisanim ili ...

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još