FIPA objavila

Značajno povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021. godini

Biznis Klub06.01.22, 12:12h

Značajno povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021. godini
Rast ekonomskih indikatora u državi, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na provođenju ekonomskih reformi u državi, koje su neophodne ako se želi nastaviti sa rastom stranih ulaganja

 

 

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar - septembar 2021. godine iznose 1.049.000.000 KM što je povećanje od 65 posto, u odnosu na isti period 2020. godine.

 

- Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu više od jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021. - navodi se.

 

To je značajan porast s obzirom na otežane uslove poslovanja, uslijed pandemije virusa korona.

 

Rast ekonomskih indikatora u državi, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na provođenju ekonomskih reformi u državi, koje su neophodne ako se želi nastaviti sa rastom stranih ulaganja.

 

- Tome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u državi, potreban još snažniji rad na promociji države u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija. Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije u toj oblasti, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina - ističe se u saopćenju za javnost Agencije za unaprijeđenje stranih investicija (FIPA) BiH. 

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!