Drama u Krajini

Uklonjena božićna čestitka u Bužimu, predsjednik OV se izvinjava: Mi smo jedna merhametli općina...

Front28.12.21, 13:46h

Uklonjena božićna čestitka u Bužimu, predsjednik OV se izvinjava: Mi smo jedna merhametli općina...
Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH u utorak su ocijenili kako je poruka načelnika općine najbolji pokazatelj kako SDA vidi ‘modernu i građansku’ državu BiH

 

 

Vlast općine Bužim na čelu sa načelnikom Mersudinom Nanićem uklonila je u toku noći bilbord-čestitku kojom je građanima upućena čestitka povodom Božića i Nove godine. Čestitku su uplatili premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić.

 

Tokom jučerašnjeg dana reagirala je bužimska SDA koja je zatražila da se ukloni ovaj bilbord. Oglasio se i načelnik Nanić ali je obrisao svoju objavu nakon što je dobio brojne kritike. Društvene mreže su se užarile od komentara, a neki Bužimljani su najavljivali da će sami ukloniti bilbord ako to ne urade lokalne vlasti. Tokom noći skinut je bilbord i postavljena je zastava BiH. 


Iz SDA Bužim tvrde da je čestitka Božića i Nove godine "provokacija čisto bošnjačke sredine" te su izrazili strah da iduće godine se ne pojave "slama i jaslice". 

 

Vijest o uklanjanju bilborda prenijeli su i regionalni mediji, posebno iz susjedne Hrvatske čiji državljani vrlo često dolaze u Krajinu zbog kupovine namirnica koja su jeftinije nego u Hrvatskoj. Da li će ovakav stav utjecati i na buduće dolaske uvjerit će se Bužimljani vrlo brzo. 

 

U brojnim komentarima na društvenim mrežama građani pitaju da li će se zabraniti i proslava Nove godine u raspodatim restoranima ako se već ne slave ovi praznici.

 

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH u utorak su ocijenili kako je poruka načelnika općine najbolji pokazatelj kako SDA vidi ‘modernu i građansku’ državu BiH.

 

“Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje”, naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke u BiH.

 

Oni očekuju da će SDA i načelnik Nanić uputiti ispriku zbog ovoga sramnog ispada.

 

“Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali”, naveli su iz HNS-a BiH.

 

Predsjednik OV Bužim: Izvinjavam se svima, ne želimo slati ovakvu poruku

 

Nakon što je uklonjen plakat iz Bužima na kojem je bila božićna i novogodišnja čestitka, u tom gradu održana je press konferencija. Suad Šahinović, predsjedavajući OV Bužim (SDP) kazao je da čestitka nije nikakva provokacija, te da općina Bužim nije to što je poslano sinoć i što su objavili mnogi mediji.


“Općina Bužim je sigurno jedna merhametli općina. Iz tog razloga sam sazvao press konferenciju i javno rekao da općinski načelnik nema moju podršku u općinskom vijeću. Moralni čin bi bio da podnese ostavku na mjesto načelnika. Mi smo takva država gdje moramo zajednički da živimo i šaljemo poruke mira. Umjesto da ih šaljemo, mi šaljemo da još više ustalasamo situaciju. Još više produbljujemo krizu i taj nacionalizam proradi”, naveo je.

 

Istaknuo je da je poslana loša poruka za sve građane Bužima.

 


“Prije tri dana smo bili u Sloveniji gdje smo tražili da otvore jedan proizvodni pogon u Bužimu. Kakva je to poruka njima? Ko će doći da otvori pogon, da se omladina zaposli ovdje i da ne ide vani”, upitao je Šahinović.

 

SDP je podržavao načelnika, dodao je, ali od danas ga ne podržava i načelnik nema parlamentarnu većinu.


U Bužimu prema posljednjem popisu stanovništva živi 19.000 Bošnjaka, no Šahinović je rekao, bez obzira, i da nema ni jedan Hrvat, ni Srbin, to je loša poruka.

 

“Mi moramo poslati poruke suživota i mira, kako Bužima tako i BiH. Ovo nije Bužim i osuđujem ovaj čin. I izvinjavam se svima, jer ne želimo da šaljemo takve poruke. Čuo sam se sa načelnikom, i pitao sam ga – je li svjestan šta je objavio. Rekao je da je spreman na posljedice. Ja sam rekao da nema našu podršku i to nije BiH”, naglasio je.

 

Za kraj je poručio da vjerovatno će biti promjena općinske većine, te da što se tiče SDP tražit će da načelnik podnese ostavku.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 191

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još