Posljedice pandemije

Prognoze ekonomskih analitičara: Cijene nezaustavljivo rastu. Šta nas očekuje?

Biznis Klub27.12.21, 12:13h

Prognoze ekonomskih analitičara: Cijene nezaustavljivo rastu. Šta nas očekuje?
Kako navode mediji u regiji cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u odnosu na isti mjesec lani porasle za 4,8 posto, što je najviša stopa rasta od februara 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj

 

 

Svjetske cijene hrane mjesecima rastu uzastopno, dostižući najviši nivo od jula 2011. Pokazuju ovo i podaci Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

 

Uz ekonomske posljedice pandemije, više je uzroka rasta cijena, a njihova razina teško se vraća na prijašnju. U Hrvatskoj, kao i širom Evrope i šire, rastom cijena energenata i sirovina, porasle su i cijene proizvoda.

 

Međutim, kako navode mediji u regiji cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u odnosu na isti mjesec lani porasle za 4,8 posto, što je najviša stopa rasta od februara 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj.

 

Slična situacija je i u našoj zemlji, a prema prognozama ekonomskih analitičara situacija neće biti bolja sve proljeća naredne godine.

 

Naime, ovo je za Raport potvrdio i ekonomski analitičar Admir Čavalić. On je kazao kako se u skoro svakoj zemlji u svijetu dešava isti scenarij.


“Prognoze za Bosnu i Hercegovinu, ukoliko poredimo sa drugim zemljama, su realtivno optimistične. Naime, prognozira se da bi inflacija mogla biti na vrlo niskom nivou. Vjerovatno ćemo ići na neka tri posto”, kazao je Čavalić.

 

Također, on navodi da je za porast cijena prijega svega kriva energetska kriza, ali da ima i drugih faktora.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!