VIDEO/ Nastavljeno suđenje u predmetu 'Dženan Memić'

Arijana Memić: 'Dok su se ljekari borili za život mog brata, Alisa se brinula o torbi i novčaniku...' Svjedočili i policajci DKPT-a BiH

Hronika23.12.21, 14:55h

Arijana Memić: 'Dok su se ljekari borili za život mog brata, Alisa se brinula o torbi i novčaniku...' Svjedočili i policajci DKPT-a BiH
Danas su saslušani Arijana Memić, sestra ubijenog mladića Dženana Memića i dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Nedžad Hrvat i Velibor Ristojević

 

 

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u Sudu  Bosne i Hercegovine u predmetu "Dženan Memić", slučaju koji se veže za smrt mladića Dženana koji je stradao po još nerazjašnjenim okolnostima u februaru 2016.

 

Sudi se njegovoj bivšoj djevojci Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Cristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj.

 

Pitala sam ga da li je dobro

 

Optuženi se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja – radi prikrivanja stvarnih uzroka smrti Dženana Memića.

 

Danas su saslušani Arijana Memić, sestra ubijenog mladića Dženana Memića i dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Nedžad Hrvat i Velibor Ristojević.

 

U svom emotivnom svjedočenju, Arijana Memić govorila je o posljednjim danima njenog brata, kao i svim okolnostima vezanim za period od 8. do 15. febraura 2016. godine.

 

Ona je ispričala da je kobnog dana kada su zvali njenog oca da mu kažu da je povrijeđen Dženan Memić, pokušala da Dženana dobije na mobitel, međutim, nije joj se niko javio. Nakon toga, kako je kazala, zvala je na mobitel tadašnje njegove djevojke Alise Mutap, ali se umjesto nje, javio njen otac Zijad.

 

Ispričala je da joj je bilo čudno što se joj se tada nije javio na Dženanov mobitel i Zijo, jer su oba telefona bila kod njega.

 

- Odlučila sam da zovem Alisu Mutap na njen mobitel, ali se javio neki muškarac koji se predstavio kao njen otac. Rekao mi je da Dženana vozi hitna pomoć. Pitala sam ga da li je dobro, on mi je odgovorio da nije - rekla je Arijana.

 

Da su oba mobitela bila kod Zijada, kazala je da je to vidjela kada je s majkom otišla na KCUS.

 

Ispričala je da je u KCUS-u vidjela i Alisu Mutap, koju je majka Esma vozila u invalidskim kolicima.

 

- Rekla mi je 'ko će mi javiti kako je Dženan'. Ali, to je više izgledalo kao predstava. Kazala mi je "ostala mi je torba i novčanik u autu, ko će mi to vratiti"? U tim momentima je u toku bila operacija. Dok se moj brat borio za život, Alisa Mutap se u tom trenutku brinula o torbi i novčaniku. Odgovorila sam joj, "ne brini ništa, sve će ti biti vraćeno" - ispričala je Arijana.

 

U KCUS-u je Arijana upitala Zijada Mutapa šta se desilo.

 

- Rekao je da ne zna. Čudno da mi je rekao da ništa ne zna, a bio je na licu mjesta. Pitala sam Alisu kako je moguće da nisu čuli vozila, odgovorila je da ne zna. Njena majka Esma Mutap kaže: 'Ma sigurno su to Romi, njih ima tamo dosta' - kazala je Arijana.

 

Prisjetila se da je Alisa tada bila u bež džemperu (koji nikada nije izuzet, op. a.), na kojem je vidjela tragove krvi.

 

- Bio je kosi trag, slijevao se kao neka linija, a gore su tragovi krvi bili kao kapljice - napomenula je Memić.

 

Ona je ispričala da joj je kasnije u razgovorima Alisa iznijela nekoliko verzija dešavanja u Velikoj aleji. Prvo da su bili oboje u jarku pa da je Dženan bio s jedne strane, ona s druge strane.

 

- Dženan nije planirao tu noć da izađe, a očitio su se našli. Ona je rekla da ju je pokupio na Ilidži, išli su da vide Vidikovac, predlagala je da odu na picu, ali da on nije htio. Kazala je da je on navaljivao da šetaju do Vrela Bosne. Dženan sigurno nije to predlagao, on ne voli te šetnje, bilo mu je mrsko i do auta da dođe - objasnila je Arijana.

 

- Posljednji put kada sam ga vidjela. Govorila sam mu: "Bit ćeš ti dobro, on ne odgovara". Rekli su mi da nastavim da pričam jer me sigurno čuje. Nisam imala snage više da pričam, samo sam ga poljubila - kroz suze je pričala Arijana Memić.

 

Tog 15. februara 2016. Memići su dobili poziv iz bolnice. Dženanovo srce nije izdržalo. Muriz Memić je zanijemio, u prvi mah svojoj kćerki nije htio reći za smrt sina, ali joj je na kraju rekao da nije živ.

 

Esma Mutap govorila "nije ih udario automobil"

 

Arijana u svom svjedočenju kazala je da, kada su Zijad i Esma Mutap došli u njihovu kuću, da im je Alisina majka Esma Mutap govorila da ih nije udario auto.

 

- Esma Mutap govori nije ih udario auto, Alisa je podletjela jednom pod kamion, ona zna kako je to. Neko ih je napao - rekla je Arijana.

 

Ona je ispričala da se Dženan pogubio dok je bio u vezi s Alisom. Počeli su se zabavljati 13. decembra 2015. godine

 

- Dok je bio s njom, vjerovatno ništa ništa nije bilo pozitivno jer se sav nekako pogubio. Kazao mi je za prijeteću poruku koju je dobila Alisa. Pisalo je "Ovo će ti biti najkraća veza, likvidirat ćemo ti momka". Rekla sam mu: "Dženane, riješi to, nećeš ti platiti tuđe probleme". Govorio mi je da je cijela njena porodica luda i da je ona jedina normalna. Kasnije je rekao da je Alisa to riješila - ispričala je Arijana.

 

Nakon Dženanove smrti, kada su vidjeli da istraga ide u pogrešnom pravcu, porodica je pokušavala stupiti u kontakt s Kantonalnim tužilaštvom, te su formirali i Facebook stranicu "Pravda za Dženana". Tada im se javila Emina Zametica koja je kazala da je kobne noći vidjela Dženana i Alisu ispred hotela "Kristal".

 

Zametica je došla na sastanak s Arijanom u pratnji svog momka i prijatelja koji je bio rođak Mirze Ploskića, bivšeg momka Alise Mutap.

 

- Ona je kazala da je Dženan išao naprijed i tipkao po telefonu, a Alisa je išla iza njega i nešto 'siktala'. Začuli su tupe udarce i vrisak iz Velike Aleje. Odlučili su da ne idu tamo kako ne bi zapali u probleme - ispričala je Arijana.

 

Odbrane optuženih, kao i u slučaju svjedočenja Muriza Memića, odustale su od unakrsnog ispitivanju Arijane Memić.

 

Zanimljivo je bilo i svjedočenje policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Nedžada Hrvata i Velibora Ristojevića.

 

Oni su bili kobne noći na licu mjesta i razgovarali s Alisom Mutap.

 

Obojica su potvrdili da im je Alisa dala sve podatke o sebi i o Dženanu.

 

Ristojević je čak naglasio da je bila svjesna i komunikativna.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još