Dokumenti procurili u medije

Da li je istina da Dodik dobio podršku od Varhelyija?! SDP zahtijeva hitno pojašnjenje Evropske komisije

Front21.12.21, 15:20h

Da li je istina da Dodik dobio podršku od Varhelyija?! SDP zahtijeva hitno pojašnjenje Evropske komisije
Nepojmljivo je da se ovakve stvari rade od strane onih koji, barem deklarativno, podržavaju cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, poručuju iz SDP-a

 

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine od Evropske komisije u Bosni i Hercegovini traži hitno pojašnjenje dokumenata koji su nedavno procurili u medije, u kojima je, navodno, Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi dogovorio sa Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

 

- Ukoliko se pokaže istinitim, ovaj potez može predstavljati opasan presedan u učešću Evropske komisije u dosadašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine - smatraju u SDP-u.
 

Kako napominju, nepojmljivo je da se ovakve stvari rade od strane onih koji, barem deklarativno, podržavaju cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine.

 

- Da li ovim dokumentom dio međunarodne zajednice daje prikrivenu podršku secesionističkim namjerama Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske? Evropska komisija što hitnije mora dati objašnjenje o čemu se zaista radi, te ako su dokumenti istiniti, makar i u formi izvještaja, zašto o ovome nije ranije upoznata bosanskohercegovačka javnost - kategorični su iz SDP-a.

 
- Bilo kakva intencija međunarodnih izaslanika da se u ovom slučaju prave određeni ustupci Miloradu Dodiku, podrazumijeva i ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, koja je suverena i međunarodno priznata država i to je osnova od koje moraju polaziti svi akteri, međunarodni ili domaći. Stoga nedavna odluka o povlačenju Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine iz pregovora dobija na značaju i još jednom se pokazuje sasvim ispravnom. Evidentno je da se na ispraznim sastancima bez konkretnih rješenja trebalo dodatno kupiti vrijeme za Milorada Dodika i ostvarivanje njegovih secesionističkih težnji - stoji u saopćenju SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još