Odgovorila na poziv da NATO i EUFOR rasporede snage u Brčkom

Cvijanović: 'Nema primisli da neko treba da ratuje... Izetbegović je nesposoban da iskreno razgovara s bilo kim u BiH!'

Front17.12.21, 20:29h

Cvijanović: 'Nema primisli da neko treba da ratuje... Izetbegović je nesposoban da iskreno razgovara s bilo kim u BiH!'
Situacija u BiH je “prilično bolesna” i da treba da se “liječi” adekvatnim sredstvima... To znači političkim metodama, razgovorm, dijalogom. Nikakav NATO, EUFOR, nikakva vojska, niti oružane snage, domaće ili bilo koje druge, nisu dio razrješenja problema ovdje već je to dijalog na koji Izetbegović i mnogi u Sarajevu, nažalost, nimalo nisu spremni – naglasila je večeras Željka Cvijanović

 

 

 

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da u BiH nema potrebe za bilo kakvim sukobima i da su bespotrebni pozivi da EUFOR i NATO intervenišu.


- Niko ne ulazi u sukobe, nema vojnih intervencija niti kretanja ili primisli da treba da neko ratuje, ili da neko nekog čuva – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, prenosi SrpskaInfo.


Komentarišući poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića da NATO i EUFOR pojačaju prisustvo u BiH, ona je rekla da su takve izjave gluposti.


– Pozvao je EUFOR i NATO da reaguje na šta? Da idu na Republiku Srpsku, da disciplinuju Srbe. Šta da rade, da kažu Hrvatima da ćute što traže legitimno predstavljanje – rekla je Cvijanovićeva.


Ona je istakla da Izetbegović duži niz godina provodi agendu koja isključuje bilo kakav dijalog u okviru BiH, da ima invazivnu politiku koja je ozbiljan remetilački faktor u okviru regije.


– Služi se svim i svačim da plasira različite teze. Oni su izvikali na sva zvona kako ovdje postoji neki problem koji bi mogao da nas uvede u neki sukob da bi privukli međunarodnu pažnju. Ja vas pitam čime bi, ko i kako ratovao u ovoj državi. Dakle, nemoguća misija – rekla je Cvijanovićeva.


Cvijanovićeva dodaje da Izetbegović nastoji da privuče međunarodnu pažnju zato što je “nesposoban, nekapacitiran i neopredjeljen da razgovara s bilo kim iskreno u okviru BiH”.


– On govori o konceptu lažne multietničnosti, a mi o konceptu iskrene i prave. Mi govorimo da je Ustav ozbiljna stvar u svakoj državi i da se trebamo pridržavati Ustava, a on govori o tome da ga trebamo iskriviti – rekla je Cvijanovićeva.


Predsjednca Republike Srpske je istakla da njeni predstavnici govore da treba imati unutrašnji dijalog, što u okviru BiH znači i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, i poštovanje određenih stvari i propisa, a Izetbegović radi sve suprotno od toga.


– On kaže da nam ne treba dijalog, fingira da je uključen u dijalog kada nam dođu međunarodni predstavnici, a u suštini radi samo ono što jeste prizivanje i spolja i iznutra svih onih faktora koji treba da se obračunaju sa Republikom Srpskom – istakla je ona.


Cvijanovića je rekla da Izetbegović nije čovjek suživota dodajući da bi voljela da on to jeste i da se s njim može razgovarati na drugačijim osnovama.


– Prepoznajem u okviru BiH da su oni koji najviše pričaju o multietničnosti i zaštiti ustavnog poretka najveći kršioci multietničnosti i zagovaranja kršenja Ustava – naglasila je Cvijanovićeva.


Ona je naglasila da je situacija u BiH “prilično bolesna” i da treba da se “liječi” adekvatnim sredstvima.


– To znači političkim metodama, razgovorm, dijalogom. Nikakav NATO, EUFOR, nikakva vojska, niti oružane snage, domaće ili bilo koje druge, nisu dio razrješenja problema ovdje već je to dijalog na koji Izetbegović i mnogi u Sarajevu, nažalost, nimalo nisu spremni – naglasila je Cvijanovićeva, prenosi SrpskaInfo.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 114

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još