PROI u pismu Gradu Sarajevo i Općini Stari Grad

Prekinite saradnju s duhanskom industrijom i zaustavite postavljanje murala 'Unsmoke Sarajevo'!

Hronika10.12.21, 12:11h

Prekinite saradnju s duhanskom industrijom i zaustavite postavljanje murala 'Unsmoke Sarajevo'!
Predstavnici omladinskog zdravstveno-zagovaračkog odbora pri PROI-u tvrde da javno-zdravstveni eksperti širom svijeta upozoravaju da duhanska tvrtka Philip Morris International koristi kampanju “Unsmoke” da manipulira javnost, lažno se predstavljajući kao dio rješenja za sprječavanje duhanske epidemije

 

 

Predstavnici omladinskog zdravstveno-zagovaračkog odbora pri PROI-u danas su uputili Otvoreno pismo Gradu Sarajevo i Općini Stari Grad u kojem su upozorili na neophodnost prekidanja saradnje s duhanskom industrijom.

 

U pismu posebno zahtijevaju zaustavljanje postavljanja murala “Unsmoke Sarajevo” na području Općine Stari Grad, u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale.

 

- Pored kršenja međunarodno preuzetih obaveza, saradnja s duhanskom industrijom posebno je opasna po zdravlje mladih, jer je prevalenca pušenja i korištenja duhanskih proizvoda među djecom i mladima u alarmantnom porastu i sada iznosi čak 24,4 posto u FBiH. U stvarnosti to znači da svako četvrto dijete u osnovnoj školi narušava svoje zdravlje konzumirajući neke od duhanskih proizvoda - poručili su.

 

Tvrde da javno-zdravstveni eksperti širom svijeta upozoravaju da duhanska tvrtka Philip Morris International koristi kampanju “Unsmoke” da manipulira javnost, lažno se predstavljajući kao dio rješenja za sprječavanje duhanske epidemije.

 

Naglašavaju da Globalni izvještaj SZO za duhansku epidemiju u 2021. naglašava da se “Unsmoke'' kampanja suprotstavlja uspješnim inicijativama za prestanak pušenja predstavljajući nove proizvode kao primamljivu alternativu za razbijanje ovisnosti o nikotinu, prikazujući ovaj oblik upotrebe duhana kao društveno prihvatljiv.

 

- Razočarana sam što Grad Sarajevo i Općina Stari Grad sarađuju s duhanskom industrijom, čime se nesavjesno interesi građana stavljaju u drugi plan. Duhanska industrija služi se marketinškim trikovima i prividnim filantropskim pokretima čime maskiraju činjenicu da njihov opstanak zavisi od nanošenja štete zdravlju pojedinaca i regrutovanja novih pušača - kazala je članica Omladinskog zdravstveno-zagovaračkog odbora Emina Pašanović.

 

U pismu se također insistira da Grad Sarajevo i Općina Stari Grad stanu u zaštitu zdravlja stanovništva i podrže stvaranje zdravog ambijenta kroz donošenje i implementaciju efikasnih politika za kontrolu duhana, bez uplitanja duhanske industrije, saopćeno je iz PROI-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!