POTVRĐEN I TREĆI SLUČAJ

U susjedstvu panika zbog omikron varijante: Ponovo se uvodi karantin od 14 dana!

Hronika07.12.21, 21:07h

U susjedstvu panika zbog omikron varijante: Ponovo se uvodi karantin od 14 dana!
Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj

 

 

 


Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o vakcinalnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantina – stoji u revidiranim preporukama HZJZ-a.


Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevni karantin se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa – dodaje se.


Izmijenjene su i preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoće osobe – mjere za zdravstvene radnike su dodatno opisane u Odluci štaba civilne zaštite i zasebnim uputama HZJZ-a.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj, prenosi Hina.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!