to i nije najpametnije

Evo zašto zimi nikada ne bi trebalo paliti grijanje u autu

Auto & Dom06.12.21, 17:31h

Evo zašto zimi nikada ne bi trebalo paliti grijanje u autu
Grijanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao i putujete po hladnom vremenu, ali to nije baš tako sjajna ideja

 

 


Sa hladnim danima, grijanje u autu nam je postalo neophodno.

 

Kao i mnogi drugi vozači zimi, jedva čekate da sjednete u auto i da uključite grijanje koje će od vašeg ljubimca napraviti vašeg najboljeg zimskog prijatelja.

 

Nešto najbolje što je iko mogao da izmisli da vozače jeste grijanje u autu, ali i pametne spravice koje vam omogućavaju da se auto zagrije prije nego sjednete u njega. Grijanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao i putujete po hladnom vremenu, ali to nije baš tako sjajna ideja. To što ćete uključiti grijanje može više da škodi vašem autu nego da mu koristi.

 

Naviku da uključujete grijanje u autu sigurno imate još od vremena vaših roditelja i djeluje vam sasvim logično da se vozite u toplom autu. Motori u novijim automobilima su mnogo drugačiji od onih koji se nalaze u automobilima koje su vozili vaši roditelji. Moderni automobili su napravljeni tako da mogu da funkcionišu u svim uslovima. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa starijim modelima kojima je trebalo 10 do 15 minuta da se zagriju.

 

Kako biste ugrijali vaš auto sve što treba da uradite jeste da malo sačekate i on će se tokom vožnje ugrijati jer mu motor radi punom parom. Ukoliko još i uključite grijanje, potrošićete mnogo više benzina. Pored bespotrebnog trošenja benzina, višak goriva može da procuri unutar zidova cilindra i komore za sagorijevanje. Umjesto da produžavate vijek trajanja vašeg automobila vi ćete ovako samo da ga skratite.

 

Ukoliko budete malo istrpjeli hladnoću tokom zime i ne palite uvijek grejanje, vaš automobil će duže da bude ispravan. Auto se brže grije kada je u pokretu, pa ne samo da ćete sačuvati gorivo i uštedjeti novac, sačuvaćete i vaš auto od oštećenja. Prije nego startujete automobil potrudite se da vam svi prozori budu čisti od snijega i leda, a auto će se tokom vožnje sam od sebe ugrijati.

 

(magazin.novosti/ DEPO PORTAL/rm)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još