stigao u komšiluk

Potencijalno pozitivan uzorak omikron varijante pojavio se u Hrvatskoj

Hronika04.12.21, 13:39h

Potencijalno pozitivan uzorak omikron varijante pojavio se u Hrvatskoj
Institut je to priopćio slijedom brojnih novinarskih upita koji su mu upućeni nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj

 

 

 

Institut Ruđer Bošković (IRB) potvrdio je u subotu, vezano za utvrđenu sumnju na prisustvo nove omikron varijante covida-19 kod pacijenta u Hrvatskoj, da je potencijalno pozitivan uzorak prikupila 1. prosinca Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

 

Institut je to priopćio slijedom brojnih novinarskih upita koji su mu upućeni nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj.

 

"Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka", navodi IRB.

 

Napominju da je RT-PCR analiza ukazala na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa, a daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala prisutnost mutacija karakterističnih za novu omikron varijantu.

 

O rezultatima su obaviješteni HZJZ i Ministarstvo zdravstva RH te se čeka njihova službena potvrda. IRB napominje da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja te da će HZJZ pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima, prenosi Hina.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!