Ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka

WHO upozorava: Rizik od omikrona je velik, može imati teške posljedice

Hronika29.11.21, 10:09h

WHO upozorava: Rizik od omikrona je velik, može imati teške posljedice
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako "postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet"

 

 

Rizik od novootkrivene varijante omikron je velik, objavio je WHO.

 

U svom saopćenju od jutros, WHO je državama članicama dao neke upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerovatnoća daljnjeg širenja širom svijeta.

 

Također, WHO upozorava da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, koje se tek istražuju, moglo doći do ozbiljnih posljedica.

 

"Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog utjecaja na tok pandemije", rekao je WHO i dodao kako je vjerovatnoća "potencijalnog daljnjeg širenja" mutacija "visoka" na globalnoj razini.

 

"Postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet"


WHO je također upozorio da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, moglo doći do daljnjih valova zaraze covidom-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice.

 

Poručio je državama da prilagode "mjere međunarodnih putovanja", navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice.

 

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako "postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet".

 

"S obzirom na mutacije koje mogu izbjeći stečeni imunitet i moguću veću razinu prenosivosti, velika je vjerovatnoća daljnjeg širenja omikrona na globalnoj razini. Ovisno o tim karakteristikama, moglo bi doći do budućih naleta valova covida-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice. Procjenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj covida-19 vrlo visok", dodaje se u saopćenju.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!