Pripremite kape i šalove

Nedim Sladić: U Sarajevu danas prve pahulje iza 17 sati

Hronika29.11.21, 07:58h

Nedim Sladić: U Sarajevu danas prve pahulje iza 17 sati
Prema kraju dana i navečer progresija hladnog zraka prema jugoistoku uslovit će dalje obaranje snježne granice pri čemu će se snježna granica spustiti i do 300 metara, pa će kiša u centralnim predjelima Bosne postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg, dok će istovremeno na prostoru Krajine slabjeti i postepeno prestajati

 

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić istakao je u kolumni za N1 da se snijeg očekuje danas, a u utorak ujutro prognoziraju se temperature na planinama i do -10 °C, u nizinama do -6 °C.

 

Danas se u Bosni i Hercegovini prognozira zahlađenje usljed spuštanja hladne arktičke zračne mase, što će nizinama centralne i sjeverozapadne Bosne usloviti i prvu pojavu ovosezonskog snijega. Prijepodne većinom pretežno oblačno vrijeme širom zemlje. Slaba kiša izgledna je na jugu i jugoistoku Hercegovine. Od sredine dana kiša u većem dijelu zapadne i centralne Bosne, a na sjeverozapadu Bosne kiša će usljed pada temperature zraka i spuštanja snježne granice i u nižim predjelima postepeno prelaziti u susnježicu i vlažan snijeg, što vrijedi za gradove Krajine.

 

Prema kraju dana i navečer progresija hladnog zraka prema jugoistoku uslovit će dalje obaranje snježne granice pri čemu će se snježna granica spustiti i do 300 metara, pa će kiša u centralnim predjelima Bosne postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg, dok će istovremeno na prostoru Krajine slabjeti i postepeno prestajati.

 

Na planinskim prijevojima izgledne su i pojave snježnih vijavica. Padavine nisu izgledne na većem području sjeveroistočne Bosne, naročito sjevernije od Tuzle, gdje se ne prognozira niti pojava snijega. Vjetar umjerene jačine.

 

Ispočetka u centralnim predjelima jugo koje će postepeno promijeniti svoj smjer na sjeverni i sjeveroistočni, na sjeveroistoku i sjeverozapadni. Atipičan će biti odnos temperatura zraka, budući da će jutro biti toplije od dana. Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 10, a najviša dnevna od -2 do 2 u Krajini, u ostatku Bosne do 5, a u Hercegovini do 11 °C.

 

U Sarajevu u rano jutro prolazno smanjenje naoblake usljed manjeg prisustva vlage po visini i tek nakratko može biti i djelomično vedro, uz novi porast naoblake tokom ranog prijepodneva. Od sredine dana prognozira se kiša koja će usljed progresije hladne zračne mase i pada temperature krajem dana (iza 17 sati) preći u susnježicu i vlažan snijeg. Prolazno pri prelasku kiše u snijeg izgledne su i intenzivnije padavine (tzv. “krpe snijega”). Jutarnja temperatura zraka oko 3, a dnevna oko 5 °C. Prema večeri prognozirana temperatura zraka oko -1 °C.

 

U utorak sa jačanjem zračnog pritiska prolazno smirivanje vremenskih prilika. Razvedrit će se u većem dijelu zemlje, a oblačnije jedino na sjeveroistoku, istoku i djelomično u centralnim predjelima Bosne. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu do 4, a dnevna od -2 do 5, na jugu do 10 °C.

 

U srijedu zatopljenje uz jačanje juga, a u četvrtak nove padavine, koje bi prema petku ponovo mogle biti intenzivnije.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!