virus sve zakomplikovao

Situacija je stvarno dramatična: Ko sada može da putuje u Njemačku?

Hronika27.11.21, 19:03h

Situacija je stvarno dramatična: Ko sada može da putuje u Njemačku?
Prije nego što otputujete u Njemačku, raspitajte se o aktuelnoj situaciji i propisima

 

 

 

Epidemiološka situacija u Njemačkoj je dramatična. Šta to znači za ulazak u zemlju? Ko mora u karantin? Gdje smije da se putuje unutar Njemačke? DW daje odgovore na najvažnija pitanja.

 

KOME JE DOZVOLJEN ULAZAK U NJEMAČKU?
 
I pored trenutne dramatične epidemiološke situacije, pravila za ulazak u Njemačku su djelimično blaža nego što su bila prije godinu dana. Ipak, s obzirom da broj zaraza korona-virusom raste, od 9. novembra svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Njemačku, bez obzira odakle i kojim prevoznim sredstvom, obavezni su da pokažu odgovarajuće potvrde, piše DW.

 

Dakle, onaj ko želi da uđe u Njemačku u svakom slučaju uz sebe mora da ima potvrdu da je vakcinisan, da je preležao virus ili negativan test na koronu. Ta uredba važi do 15. januara 2022. godine. Generalno je ulazak moguć iz svih zemalja članica EU, kao i iz zemalja koje pripadaju Šengen zoni – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.


Prije nego što otputujete u Njemačku, raspitajte se o aktuelnoj situaciji i propisima. Detaljne informacije mogu se pronaći na sajtu ambasade Njemačke u BiH i na stranicama njemačkog Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih kao i spoljnih poslova.

 

LJUDI IZ TREĆIH ZEMALJA DUGO NISU MOGLI DA PUTUJU U NJEMAČKU, DA LI JE TO SADA PONOVO MOGUĆE?


 
Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj „pozitivnoj listi", među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja u Njemačku mogu da uđu ukoliko uz sebe imaju gore navedene potvrde, bez obzira na svrhu njihovog putovanja. 


Putnici iz ostalih trećih zemalja, da bi ušli u Njemačku, moraju biti u potpunosti vakcinisani ili imati valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno. Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je u kojim slučajevima se putovanje uvažava kao apsolutno nužno.

 

Kada je riječ o vakcinama, priznaju se samo one koje je odobrio njemački Institut Paul Erlih, a to su vakcine Bajontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson. Verzije tih vakcina koje su odobrene u inostranstvu važe kao ekvivalentne.

 

Potpuno vakcinisana je svaka osoba dvije sedmice nakon što je primila drugu dozu cepiva. Za one koji su virus preležali, dovoljna je jedna doza vakcine, a to se odnosi i na one koji su primili vakcinu Džonson & Džonson koja se daje u jednoj dozi.

 

Ostatak čitajte ovdje

(DW/ DEPO PORTAL/rm)Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još