ojačajte imunološki sistem

Kupus je nevjerovatno ljekovita namirnica, znate li zašto ga je dobro jesti?

Auto & Dom18.11.21, 19:25h

Kupus je nevjerovatno ljekovita namirnica, znate li zašto ga je dobro jesti?
On je izvor brojnih vitamina i odličan prilog uz gotovo sva "zimska" jela

 

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi.

 

On je izvor brojnih vitamina i odličan prilog uz gotovo sva "zimska" jela. 

 

Hranjiv je


Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šalici), sadrži i značajne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, željeza, bakra, mangana, folata i kalija.

 

Dobar za crijeva


Budući da je fermentirana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici su djelotvorni kada su u pitanju zatvor, proljev povezan s upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih crijeva.

 

Jača imunološki sustav


Budući imunitet u velikom postotku ovisi od zdravlja crijeva ta dva sustava su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava crijeva podržava i zdrav imunološki sustav.

 

Dobar izvor vlakana


Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentirana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih crijeva.

 

Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crijevima, piše integrativni gastroenterolog Marvin Singh, prenosi B92.

 

Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šalica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrijednosti.

 

Utiče na smanjenje stresa


Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti crijeva i mozga. Zdrava crijeva temelj su za funkcioniranje čitavog ljudskog organizma.

 

(DEPO PORTAL/rm)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!