Tajna kuhara

U tijesto stavite jedan neočekivani sastojak i peciva će dugo ostati svježa

Auto & Dom12.11.21, 09:23h

U tijesto stavite jedan neočekivani sastojak i peciva će dugo ostati svježa
Koji to sastojak dodaju pekari, pa su tijesta dugo svježa i mekana poput pamuka?

 

 

Niko ne voli kruh i peciva “od jučer”, pa čak ni stara nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo je li svjež. U trgovinama se svježina provjerava “pipanjem”, odnosno pritiskanjem peciva. Ako se nakon pritiska, tijesto brzo vrati u prvobitno stanje – kruh je svjež. Ako ostane stisnut, bolje ga nemojte kupiti.

 

Ako pripremate hljeb kod kuće, vjerovatno ste primjetili da obično brže ostari i postane mrvičast nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su tijesta dugo svježa i mekana poput pamuka? Trik je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci, piše Krstarica.

 

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljeba, kifli i pogača, možete produžiti tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju svježi i ne mrve se“, objašnjava profesionalni kuhar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

 


(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!