Nakon objave da je preuzima srbijanski biznismen

Šta novi vlasnik Sberbank dobija u Bosni i Hercegovini

Biznis Klub09.11.21, 17:14h

Šta novi vlasnik Sberbank dobija u Bosni i Hercegovini
Podsjetimo da su Rusi imali velike ambicije u Evropi kada su osnovali Sberbank Europe sa sjedištem u Beču i poslovanjem u nizu zemalja centralne i istočne Evrope. No, najveći problem za banku se pojavio kada su joj uvedene sankcije EU, a nakon što je Rusija pripojila ukrajinski Krim

 

 

Nakon što je nedavno objavljeno da srbijanski biznismen Miodrag Kostić preuzima rusku Sberbanku u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, jasno je da on postaje veoma važan igrač na bankarskom tržištu u našoj zemlji.

 

Naime, u BiH dobiva čak dvije banke koje su bitni igrači na tržištu sa značajnom aktivom (koja je najbolje mjerilo veličine banke), piše BiznisInfo.

 

Sberbank Sarajevo, koja djeluje na području Federacije, spada u gornji dio liste po veličini.

 

sberbank-1

 

Sa aktivom od 1,6 milijardi KM (na kraju juna 2021. godine), ima procenat od 6,4 posto na tržištu. Time zauzima 5. mjesto po veličini od ukupno 15 banaka u Federaciji BiH.

 

Ima kredite od oko milijardu KM i depozite u visini od 1,37 milijardi (po 6,8 posto tržišnog udjela). U prvoj polovini ove godine ostvarila je zaradu od oko 8 miliona KM po čemu je na 6. mjestu u FBiH.

 

Kada je riječ o Sberbank Banjaluka, ona ima aktivu od oko milijardu KM po čemu je 4. po veličini na području Republike Srpske.

 

Ova banka također redovno posluje pozitivno. Prošle godine je, primjera radi, imala čistu dobit od preko četiri miliona KM, a godinu ranije iznad 7 miliona maraka.

 

sberbank-2

 

Dakle, iako su obje banke u BiH profitabilne a zarada se ne čini lošom za naše uslove, ona je ipak tek simbolična na nivou cijele kompanije. Poređenja radi, matična Sberbank Rusija lani je ostvarila dobit od čak 10 milijardi dolara.

 

Inače, podsjetimo da su Rusi imali velike ambicije u Evropi kada su osnovali Sberbank Europe sa sjedištem u Beču i poslovanjem u nizu zemalja centralne i istočne Evrope.

 

No, najveći problem za banku se pojavio kada su joj uvedene sankcije EU, a nakon što je Rusija pripojila ukrajinski Krim.

 

Od tada joj je razvoj bio teško moguć te je uslijedila stagnacija, a potom i povlačenje. Jedina zemlja u kojoj Sberbank Europe nastavlja poslovanje je Češka. Naravno, kako smo već rekli, najveći dio zarade svakako dolazi sa domaćeg tržišta odnosno od matične banke Sberbank Rusija.

 

Kako smo pisali, akvizicija Sberbank u pet zemalja koštala je Kostića oko 500 miliona eura. Kćerke banke koje su prodate Kostiću imaju ukupnu aktivu od 7,3 milijarde eura, 162 poslovnice i oko 600.000 klijenata (od 2020. godine).

 

Kostić već ima AIK banku u Srbiji i Gorenjsku banku u Sloveniji što znači da postaje ozbiljan regionalni igrač.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!