Ko je Miodrag Kostić?

Prodao stan da uđe u biznis, sada preuzima Sberbank u BiH i regiji

Biznis Klub04.11.21, 12:46h

Prodao stan da uđe u biznis, sada preuzima Sberbank u BiH i regiji
Kostić upravlja i sa više hotelskih objekata svjetski poznatih brendova Kempinski i Šeraton u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji

 

Nakon što je sinoć objavljeno da je Sberbanka potpisala danas ugovor o prodaji kćerki-banaka u pet zemalja regiona, u prvi plan je iskočilo ime srbijanskog biznismena Miodraga Kostića.


Upravo je Kostić, preko svoje grupacije, kupac podružnica ruskog bankanskog giganta u ovih pet zemalja. S obzirom da već posjeduje AIK Banku Beograd i Gorenjsku banku Kranj, preko kojih je i obavio akviziciju, jasno je da on postaje jedan od vodećih igrača u bankarskom sektoru našeg regiona, piše Biznisinfo.ba.

 

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj, veličina aktive njegove bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

 

Kostić je, inače, jedan od najbogatijih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i najveći poduzetnik u Srbiji, kojeg često nazivaju “kraljem šećera” zbog činjenice da je to biznis na kojem se obogatio.

 

Njegov imperij s oznakom MK Group iz Beograda, proteže se od prehrambene industrije, gdje je sve počelo sa šećerom, a nastavilo se pridruživanjem Carnexa pa sve do turističko-ugostiteljskog sektora, gdje je vlasnik brojnih luksuznih objekata na jadranskoj obali, od Slovenije do Crne Gore poput hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu.

 

Kostića je američki magazin Forbes svrstao još 2018. svrstao među najbogatije ljude u Srbiji i regionu sa imovinom tada vrijednom više od 500 miliona eura. Sada je ta imovina sigurno mnogo veća.

 

Kostić je rođen u Vrbasu, u Srbiji 25. avgusta 1959. godine, a porijeklom iz je nikšićke Župe u Crnoj Gori. Otac mu je bio vozač, a majka kuharica, a on je počeo raditi s 15 godina kada je nosio vreće cementa.

 

Prema izvorima dostupnim na internetu, Kostić od 1983. počinje da se bavi privatnim biznisom — prvo kao vlasnik privatne firme za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodnju koja 1995. godine prerasta u MK Group. Ovaj diplomirani ekonomista u biznis je ušao s 20.000 eura, za koliko je prodao stan u Vrbasu.

 

Kostić danas ima vrijednu imovinu širom regiona. Osim poljoprivrede, proizvodnje šećera i mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, od 2015. godine, MK Group posjeduje AIK Banku kao i M&W Investments, najpoznatiju brokersku kuću u Srbiji u prethodnih 10 godina.

 

Preko AIK banke, MG grupa ima vlasništvo i u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Ostale oblasti poslovanja MK Group su finansijske i IT usluge, nekretnine i slično. Njegova kompanija je posjeduje i većinski udio vlasništva u Aerodromu “Portorož” u Sloveniji.

 

Kostić upravlja i sa više hotelskih objekata svjetski poznatih brendova Kempinski i Šeraton u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. U Crnoj Gori njegova kompanija posjeduje nikšićki i mlin u Spužu, a zajedno sa Stratex grupom ima vlasništvo u HTP “Budvanska rivijera”.

 

Od 2000. godine, MK Group sistem posjeduje 3 šećerane (fabrike u Pećincima, Vrbasu i Kovačici), više od 10 poljoprivrednih preduzeća, trgovinske i skladišne komplekse (“Granexport”, “Žito Bačka”), koji su uspješno restrukturirani i objedinjeni u moderne i visoko profitabilne srpske kompanije orjentisane na izvoz.

 

Kasnije je to postao sistem koji broji više od 30 preduzeća i zapošljav hiljade radnika u Srbiji i Ukrajini i ostvaruje godišnji promet više stotina miliona eura.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još