Gostovao na Face TV

Gavrankapetanović odgovorio Poturku: KCUS nije mogao primiti trudnicu... Opet bih uradio isto jer smo spasili dva života!

Hronika24.10.21, 09:16h

Gavrankapetanović odgovorio Poturku: KCUS nije mogao primiti trudnicu... Opet bih uradio isto jer smo spasili dva života!
Nas vodi ljekarski instinkt - biramo sve načine da dođemo do lijeka. Ukoliko se ponovi isti scenarij, mi ćemo sve isto! Uradili smo sve što smo mogli, osjećali i željeli. Bila su u pitanju dva života, za koje smo morali preuzeti odgovornost. Spašavanje života je ljekaru iznad svega, rekao je Gavrankapetanović

 

Na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Dževad Poturak (SBB) uputio je nekoliko pitanja direktoru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

 

Direktor sarajevske bolnice je bio gost na Face TV te je odgovorio na neke od upita.

 

Na pitanje da li li Opća bolnica ima tri miliona KM na računu, odgovorio je:

 

"Finansijska situacija u bolnici je oko nule i ispod nule jer smo naslijedili veliki gubitak vezan za neotplaćene aparate koji su postojali. Opća bolnica je, uvođenjem radnog vremena od 24 sata sedam dana u sedmici i uvođenjem sedam COVID odjeljenja sa intenzivnim njegama, podnijela ogromne troškove. Obratili smo se Ministarstvu zdravlja i ZZO i mislim da ćemo imati pozitivan odgovor s obzirom na cifre usluga koje smo pružili, indekse koji pokazuju koliku je količinu posla Opća bolnica uradila u ovom periodu, a one su impozantne, gotovo nevjerovatne.

 

Govorilo se i o nabavci ECMO aparata, zbog kojeg nedostatka je trudnica iz Sarajeva nedavno morala biti helikopterom prevezena u Zagreb.

 

"Zašto smo se prošle godine u augustu obratili Vladi? Pa zbog toga što se, zbog zakonskih propisa vezanih za ovaj tip aparata, uvijek obraćate svom osnivaču. Ovaj ECMO aparat... pa dosta je nepoznavanja; to je aparat koji koriste najsofisticiraniji centri.

 

Mi smo mala gradska bolnica; mi ćemo u tom pravcu – ako nam se kaže da idemo – svakako ići, ali to je sofisticirana tehnika koja je predviđena za tercijarni nivo zaštite najboljih ustanova. Mi imamo obučen kadar i, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja KS, ukoliko to bude odluka, spremni smo i na edukaciju kadra i da osposobljavanjem dođemo i do tog segmenta", rekao je Gavrankapetanović.

 

Napomenuo je kako Klinički univerzitetski centar u Sarajevu nije imao mogućnost ustupiti ovaj aparat.

 

"Veliki smo broj trudnica izliječili i otišle su kući sa svojom djecom. Situacija sa trudnicom koja je prebačena u Zagreb je bila prva tog tipa, kada smo imali dva života i kada je došlo do situacije da ni respirator ne pomaže. Odgojeni smo na Hipokratu i ne biramo načine kako ćemo i šta ćemo, bitno je samo da spasimo pacijenta! Mi smo ispoštovali proceduru, obratili smo se i kolegama na KCUS-u, koji su nam korektno odgovorili da nemaju mogućnost da ustupe ECMO jer imaju jedan aparat na Kardiohirurgiji, koji je u tom trenutku već koristio jedan pacijent, tako da nismo imali izbora.

 

Nas vodi ljekarski instinkt - biramo sve načine da dođemo do lijeka. Ukoliko se ponovi isti scenarij, mi ćemo sve isto! Uradili smo sve što smo mogli, osjećali i željeli. Bila su u pitanju dva života, za koje smo morali preuzeti odgovornost. Spašavanje života je ljekaru iznad svega", rekao je Gavrankapetanović.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još