NA SJEDNICI VLADE FBiH

Razmatra se uvođenje strožijih mjera od kantona do kantona: Naredbe Kriznog štaba produžene za još 14 dana

Hronika21.10.21, 14:15h

Razmatra se uvođenje strožijih mjera od kantona do kantona: Naredbe Kriznog štaba produžene za još 14 dana
Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa (detektovane varijante koje izazivaju zabrinutost) i nedovoljan obuhvat imunizacijom protiv covid-19 (25,7 posto ciljne populacije primilo je prvu dozu vakcine u FBiH) i propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije, u informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije i dalje visoka

 

 


Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji covid-19 u FBiH na dan 18. listopada 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.


Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 21.10.2021. godine, a Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju covid-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih, priopćili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a.


Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.


U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.


Federacija BiH, navedeno je u informaciji, u 41. tjednu i dalje bilježi visok nivo prenosa SARS-CoV-2 virusa. Ipak, u odnosu na proteklu sedmicu zabilježen je pad svih tjednih indikatora. U tri kantona (Sarajevskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom) zabilježen je vrlo visok, dok je u Bosansko-podrinjskom zabilježen visok nivo prenosa.


Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa (detektovane varijante koje izazivaju zabrinutost) i nedovoljan obuhvat imunizacijom protiv covid-19 (25,7 posto ciljne populacije primilo je prvu dozu vakcine u FBiH) i propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije, u informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije i dalje visoka.


Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 101,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a dosad je dato 843.761 doza cjepiva protiv covid-19, od čega je prvom dozom cijepljeno 462.233, a drugom 381.528 građana.

 

(FENA/ad)

 

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!