UKLJUČITE SE U PANEL DISKUSIJU

U Sarajevu 23. oktobra stručno-konsultativna konferencija na temu 'Okolišne politike za 21. stoljeće'

Hronika21.10.21, 13:37h

U Sarajevu 23. oktobra stručno-konsultativna konferencija na temu 'Okolišne politike za 21. stoljeće'
Nakon uspješnog sprovedenog istraživanja, članovi grupe, uz pomoć eksperta, su izradili priručnik o zaštiti okoliša za zastupnike u kantonalnim skupštinama. U periodu od juna do augusta tekuće godine, priručnik je prezentovan zastupnicima u prethodno navedenim kantonalnim skupštinama

 

 

 


U okviru programa Podrške političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementiranog od strane Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), osnovana je neformalna grupa zastupnika/ca  EKOTAF (EKO Task Force). Grupa EKO Task Force (EKOTAF) je višestranačka, međukantonalna grupa zastupnika iz Skupština Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.


Kroz uspostavljanje ovakve višestranačke i međukantonalne grupe, NDI BiH ima za cilj premostiti političke podjele usredotočujući se na sposobnost političkih stranaka da koordiniraju oko konkretnih problema građana, ili preciznije u ovom konkretnom slučaju, da fokus stave na pitanje zagađenja.


Uspostavljanjem bliske suradnje među zastupnicima iz različitih kantonalnih skupština, na temu koja je važna za život građana, namjera je povećati vidljivost uloge kantonalnih skupština i ojačati kapacitete međukantonalne saradnje među političkim akterima radi zajedničkog provođenja i razvoja politika zaštite okoliša.


Početkom 2020. godine, članovi EKOTAF-a uz tehničku pomoć NDI-a sproveli su istraživanje kako bi procijenili u kojoj mjeri je zaštita okoliša prepoznata kao prioritet u stranačkim politikama i među zastupnicima u skupštinama tri najzagađenija kantona u Bosni I Hercegovini. Nakon uspješnog sprovedenog istraživanja, članovi grupe, uz pomoć eksperta, su izradili priručnik o zaštiti okoliša za zastupnike u kantonalnim skupštinama. U periodu od juna do augusta tekuće godine, priručnik je prezentovan zastupnicima u prethodno navedenim kantonalnim skupštinama.


Priručnik se može skinuti u PDF formatu na ovom linku.


S ciljem kreiranja prostora za dijalog o ovoj izuzetnoj važnoj temi, NDI Nacionalni demokratski institut i višestranačka međukantonalna grupa EKOTAF organizuje stručno-konsultativnu konferenciju na temu  “Okolišne politike za 21. stoljeće: Izazovi, perspektive i rješenja”, koja  će se održati 23. oktobra u Sarajevu, sa početkom u 11 sati.

 
Konferenciju će biti moguće pratiti putem Zoom platforme na sljedećem linku ili putem Facebook stranice NDI BiH.


Pridružite se i dajte svoj doprinos realizaciji konferencije. U toku konferencije i po završetku izlaganja panelista, imat ćete priliku da postavite pitanja i učestvujete u diskusiji.

 

Panel 1 - Zelena agenda za BiH: Sadašnjost i vizija za budućnost

  • Tema 1:  Planiranje zaštite okoliša
  • Tema 2: Finansiranje zaštite okoliša u kantonima
  • Tema 3: Zelena agenda za Zapadni Balkan
  • Tema 4: Saradnja s NVO


Panel 2 - Ekologija i zaštita okoliša kroz politike

  • Tema 1: Zaštita okoliša u agendama političkih subjekata
  • Tema 2: Zaštita okoliša u skupštinskoj praksi
  • Tema 3: Zelena agenda za Zapadni Balkan

 

(DEPO PORTRAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!