PO HITNOM POSTUPKU NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Poslanici opozicije napustili glasanje: NSRS (ipak) usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS!

Front20.10.21, 16:26h

Poslanici opozicije napustili glasanje: NSRS (ipak) usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS!
Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju, a zakon je usvojen za samo jedan glas više od potrebne većine

 

 

Narodna skupština Republike Srpske danas je na sjednici usvojila zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana".


Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju, a zakon je usvojen za samo jedan glas više od potrebne većine.


Zakon se na dnevnom redu sjednice našao po hitnom postupku, a nakon Narodne skupštine RS-a, o njemu bi trebalo odlučivati i Vijeće naroda RS-a.


Osim toga zakona, kojim je predviđeno formiranje entitetske agencije za lijekove, usvojena je i Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u za vrijeme vanredne situacije izazvane koronavirusom.


Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić kazao je, kada je riječ o usvojenom zakonu, da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na "novu agenciju za lijekove RS-a".


Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu kao i to da neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.


Visoki predstavnik Christian Schmidt naglašava da “zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske” predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.


Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH, istakli su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).


Navode da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još