ZA BIH NA EVROPSKOM NIVOU

SDP i Naša stranka dogovorili zajedničko djelovanje: Krajnje je vrijeme da stvai nazovemo pravim imenom!

Front20.10.21, 14:49h

SDP i Naša stranka dogovorili zajedničko djelovanje: Krajnje je vrijeme da stvai nazovemo pravim imenom!
Već u narednim danima će uslijediti zajednička akcija prema zastupnicima u Evropskom parlamentu, kojom će se vrlo jasno objasniti razmjeri trenutne krize, pozicije aktera, sigurnosni izazovi u Bosni i Hercegovini, ali i zahtijevati konkretan angažman

 

 


Danas je na zajedničkom sastanku Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke usaglašeno koordinirano zajedničko djelovanje ove dvije stranke na nivou institucija Evropske unije. Dogovoreno je da se iskoriste partnerstva i utjecaji koje stranke imaju na nivou Evropskog parlamenta i drugih EU institucija, kako bi se u fokus stavile teme koje su u vezi s trenutnom krizom u Bosni i Hercegovini.


- Smatramo da trenutna kriza kroz koju prolazimo više nije prosto politička, već i ozbiljna sigurnosna prijetnja. Ako želimo spriječiti dalje nazadovanje evropskih vrijednosti na ovim prostorima, moramo početi nazivati stvari pravim imenom. Imajući u vidu činjenicu da je eskalacija političke krize u BiH povezana s njenim udaljavanjem od puta evropskih integracija, Evropska unija mora zauzeti jasan stav i odrediti poseban pristup prema našoj državi - poručili su iz SDP-a i Naše stranke.


Već u narednim danima će uslijediti zajednička akcija prema zastupnicima u Evropskom parlamentu, kojom će se vrlo jasno objasniti razmjeri trenutne krize, pozicije aktera, sigurnosni izazovi u Bosni i Hercegovini, ali i zahtijevati konkretan angažman.


Podsjećamo, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je članica Partije evropskih socijalista, dok je Naša stranka članica Saveza liberala i demokrata za Evropu. Sastanku su prisustvovali predsjednici stranaka Edin Forto i Nermin Nikšić, član predsjedništva Partije evropskih socijalista i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović te međunarodna sekretarka Naše stranke Jasmina Mršo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!